Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Specijalna bolnica Naftalan

Lječilište na kojem nam zavide

Specijalna bolnica Naftalan
21.05.2019.
u 11:00

Osim Hrvatske, u svijetu jedino još Azerbajdžan ima prirodno nalazište naftalana

Za psorijatičare idealan poput izrael skog Mrtvog mora, naše jedinstve no lječilište – Specijalna bolnica Naftalan u Ivanić-Gradu – odredište je brojnih domaćih, ali i stranih pacijenata koji ovamo dolaze iz Rusije, Danske, Slovenije, Italije, Njemačke... Otvaraju se mogućnosti i na arapskom tržištu, zainteresiranih ima u Omanu, o jedinom se izvoru ljekovitog ulja naftalana u Europi raspituju i u Americi...

Osim Hrvatske u svijetu jedino još Azerbajdžan ima nalazište naftalana, što objašnjava dolazak oboljelih iz Rusije u Ivanić-Grad u posljednjih dvadesetak godina, nakon raspada SSSR-a.

Rusi na liječenju ostaju dva tjedna, a godišnje ih dođe između 100 i 150. Dolazili bi ovamo pacijenti još i više, no zbog ograničenog smještajnog kapaciteta – 136 ležajeva – to je za sada nemoguća misija pa se u Naftalanu dogodilo i to da su morali odbiti 1200 Norvežana jer ih nisu imali kamo smjestiti. No, u tijeku su radovi na proširenju Specijalne bolnice, a ova će investicija u konačnici zacijelo dovesti do toga da će Naftalan postati perjanicom zdravstvenog turizma ne samo u Zagrebačkoj županiji – koja je i osigurala dio potrebnog novca za građevinske zahvate – već da će se pozicionirati kao globalno odredište medicinskog turizma.

Što se tiče domaćih pacijenata, oni ovamo mogu doći na liječenje preko uputnice HZZO-a ili sami snositi trošak boravka u bolnici. Naftalan se specijalizirao u liječenju kožnih bolesti, posebno psorijaze i neurodermitisa, ali i upalnih procesa u zglobovima poput reumatoidnog i psorijatičkog artritisa i rehabilitaciji nakon ortopedskih operativnih zahvata te zalječenju opeklina.

Stručnjaci iz Specijalne bolnice razvili su sistem kupki u kadama – naftalanoterapiju (cijena je 110 kuna po tretmanu), što se pokazalo iznimno učinkovitim jer je naftalan u kombinaciji s drugim suvremenim terapijama djelotvoran u liječenju psorijaze i bolesti lokomotornog sustava. Za oboljele to znači bitno poboljšanje kvalitete života.

U Specijalnoj bolnici provode se i fizikalna terapija koju čine razni terapijski postupci u liječenju bolesti lokomotornog sustava te fototerapija koja se primjenjuje kod bolesnika s kožnim bolestima (jedan tretman je 60 kuna). U Naftalanu se primjenjuju i ultrazvuk, limfopresura, medicinska gimnastika, ručna masaža, laser... Za korištenje pet i više terapija po danu u Specijalnoj bolnici odobravaju popust od 20 posto.

Ivalan Terme – tvrtka kćer Naftalana bavi se pak razvojem, proizvodnjom i prodajom preparata proizvedenih od naftalana, s ciljem razvoja cjelovite kozmetičke linije za problematičnu kožu, kožu sklonu ljuskanju te vlasište. U Naftalan mnogi dolaze i zbog naftalanskih wellness programa koji pridonose uljepšavanju kože i podizanju životne energije. Visokostručno osoblje posjetiteljima nudi i inovativne kozmetološke programe liječenja problematične kože i pomlađivanja. U posljednje vrijeme vrlo je popularno pomlađivanje matičnim stanicama iz krvne plazme, što također provode dermatolozi Naftalana.

Sadržaj je nastao u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije