Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U naručju dragog

Osam načina kako da se zagrijete ove zime

photos
Photos.com
13.11.2012.
u 11:36

Zimi se ne biste trebali kloniti masnoća koje će vas također zagrijati, ali samo onih dobrih

Po dolasku hladnijih dana imamo sve veću potrebu provoditi vrijeme kod kuće, na toplom. Ali hibernacija u zatvorenom prostoru nije jedini način da ostanete zagrijani jer postoje i zdraviji načini: topli napici, hrana koja potiče cirkulaciju i tople kupke prije spavanja, piše Huffingtonpost

1. Budite druželjubivi. Ako se premišljate između večernjeg izlaska ili skrivanja ispod pokrivača, znajte da vrijeme provedeno u druženju može učiniti da se osjećate fizički ugodnije i toplije. Istraživanje sveučilišta u Torontu utvrdilo je da se zbog socijalne isključenosti doslovno osjećamo hladnije. Dakle, unatoč niskim temperaturama natjerajte se ponekad s prijateljima izaći van.

2. Jedite orašaste plodove. Namirnice bogate zdravim mastima poput oraha ili badema pomažu regulirati tjelesnu temperaturu, što je glavni razlog zašto su ljudi čija prehrana sadrži manje masti često zimogrozni. No, mali savjet: nemojte baš zaglaviti s kanticom svinjske masti.

3. Priljubite se. Kao da vam je u hladne dane potrebno dodatnih razloga za priviti se uza svog partnera i maziti se... Osim podignute tjelesne temperature, maženje potiče organizam na lučenje hormona oksitocina koji smanjuje stres i snižava krvni tlak.

4. Krećite se. Potrudite se s malo fizičke aktivnosti i ne samo što ćete biti dobro raspoloženi nego ćete poboljšati i cirkulaciju što vam može pomoći da ostanete fokusirani i uspješnije se nosite sa stresnim situacijama. Naravno, i lakše ćete se zagrijati, a cirkulacija će zagrijati i ekstremitete koji često prvi "osjete" hladnoću.

5. Topli napitak. Naravno, pijenje toplog napitka zagrijat će vam tijelo iznutra, a prste izvana. Napici poput kave ili zelenog čaja bogatih antioksidansima tijelu će pružiti još jaču zaštitu od bolesti.

6. Počnite s juhom. Poput čaja, i topla juha može vas zagrijati iznutra. No juha za predjelo može vam pomoći i da smanjite unos kalorija. Istraživanje na Pennu pokazalo je da su ispitanici koji su jeli juhu prije ručka unosili 20 posto manje kalorija u obroku.

7. Začinite. Ne bojte se začiniti svoj obrok, a posebno onim začinima koji vas mogu zagrijati. Primjerice, čili ili đumbir mogu potaknuti cirkulaciju i povisiti temperaturu pa ih možete svakodnevno koristiti.

8. Topla kupka. Izbjegnite smrzavanje u krevetu prije nego zaspite. Radije si priuštite toplu kupku i spavajte puno bolje. A zašto nam je uvijek malo "zimica" kad se spremamo spavati? Naša se temperatura tada prirodno spušta kako bi se organizam umirio i pripremio za san. No ako vam je previše hladno, organizmu možete priuštiti samo stres pa će topla kupka doći kao naručena da se opustite...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije