Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
probajte!

Osam domaćih proizvoda koje možete napraviti i sami

'kruh zitarice'
Arhiva VL
30.11.2012.
u 13:37

Želite li kontrolirati što jedete, uložite malo truda i neke namirnice koje običavate kupovati u dućanu, napravite sami. Ne samo da su takvi proizvodi zdraviji nego su i puno ukusniji

1. Energetske pločice. Iako su pune vlakana iz žitarica i slove kao zdrav međuobrok, kupovne su pravilu su pune šećera. Jedini način da kontrolirate njegov unos jest taj da ih napravite sami, a pritom možete kombinirati žitarice i orašaste plodove koji vam odgovaraju, ali i sladila kojima ćete ih povezati poput meda ili ječmenog slada.

2. Aromatizirana voda. Ponekad je bolji izbor od zaslađenih skova ili gaziranih pića, međutim i aromatizirana voda sadrži umjetne boje tako da je najbolje napraviti je u domaćoj radinosti. U bocu dodajte nekoliko bobica borovnica, komadić krastavca, nekoliko kapi limuna, limete, grejpa ili naranče...

3. Kaša. Iako se pripremljene kašice iz vrećice mogu učiniti elegantnijim rješenjem za spravljanje doručka, riješite se dodataka i aroma iz kupovnih spravljanjem vlastite. Zobenu kašu obogatite kakaom, grožđicama, bademima, koricom limuna ili dodatkom maslaca i slatkog vrhnja.

4. Cjelozrnati kruh. Svi znamo da je crni kruh s dodatkom zrnja i sjemenki puno zdraviji jer sadrži vlakna i vitamine. Ponekad je kod kupovnog kruha upitna kvaliteta namirnica koje se koriste za njegovu pripremu, a kupujući namirnice (pogotovo organski uzgojene), znat ćete čime se hranite. Takav kruh može potrajati i do tjedan dana.

5. Jogurt. Zaboravili ste kupiti jogurt u dućanu? Ovaj napitak bogat kalcijem i idealan za probavu i održavanje razine šećera u krvi možete napraviti i sami i znat ćete da pijete pravi jogurt bez dodataka šećera, sladila ili masnoća. Isto tako, uštedjet ćete. U litru prokuhanog napola ohlađenog i posoljenog mlijeka dodajte jogurt i ostavite preko noći na toplom.

6. Domaći senf. Obogatit će vam svaki sendvič ili hot-dog. U zdjelici izmiješajte trećinu šalice sjemenki gorušice, 3 žlice suhog senfa i pola šalice octa te prekrijte folijom i ostavite. Pola šalice tamnog piva, dva češnja češnjaka, četvrtinu šalice smeđeg šećera, žličicu soli, malo đumbira u prahu i pimenta zagrijte u tavi te dodajte mješavinu senfa. Nakon što proključa, smanjite vatru i kuhajte još pet minuta.

7. Tofu. Radite li ga kod kuće, znat ćete da je napravljen od genetski nemodificirane soje, ali i da ne sadrži neke otrovne spojeve koje mogu sadržavati komercijalne varijante.

8. Maslac od kikirikija. Osim pretjerane masnoće, izbjeći ćete stabilizatore, konzervanse i previše soli. Šalicu oljuštenog kikirikija i žlicu ulja stavite u multipraktik i sameljite do željene gustoće. Po želji možete dodati žlicu meda ili malo cimeta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije