Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SENJ

Oriđinali: Dočekivali smo i Obamu, imamo i Senjsku alku, trbuh boli od smijeha

Senj - turistička patrola
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/9
06.08.2021.
u 08:37

Znate li kako ćete prepoznati Senjanina u Zagrebu? Cigaretu pali tako da objema rukama štititi plamen, a automobil parkira tako da mu bura ne otkine vrat

Senj je hrvatski grad koji nikad nije bio osvojen. Ni Turci ni Mlečani... tko god je pokušao, nije uspio ući u tvrđavu Nehaj. Samo su se uspjeli probiti – turisti! A ovih ih dana ovdje ima, polako turisti osvajaju Senj. Pa znalo se, prošlih ljeta, vidjeti čak i – kruzere. Proveli smo dan sa Senjskim oriđinalima, ljudima koji su svojevrsna podružnica kultne ekipe Željka Malnara, dobrim duhovima mjesta, uvijek spremnima na štos. Uz malo vina, tu u Senju, priča ide...

Turist ovdje odmara dušu

Ima li viceva o Senjanima?

– Viceva?! Pa mi smo tu bili uskoci i gusari, nama se nitko nikad nije smijao. Nije smio! Samo se smijemo sami sebi... – govori Mate Krmpotić (66), čovjek kojeg cijeli grad zna po ludorijama na Međunarodnom ljetnom senjskom karnevalu, turističkoj atrakciji u kolovozu.

Senj - turistička patrola
1/10

– Uvijek smo se rugali životu i politici. Pa smo jednom radili doček Obame u Senju, pa organizirali Melodije Kvarnera, koje se tu nikad nisu održale. Jedne godine sam se maskirao u Zdravka Mamića, sletio helikopterom u Senj i bacao novac okupljenima. Radili smo i doček Gorana Ivaniševića, Senjsku alku, Magarijadu, ma što god smo se sjetili, što god bi palo na pamet, mi bismo to izveli. Takav show ne može napraviti nitko na svijetu, mi imamo i srce i dušu, dođite na karneval, tu trbuh boli od smijanja – priča Krmpotić, inače jedini u gradu koji je igrao za se tri sportske momčadi – nogomet za NK Nehaj i NK Bunjevac, rukomet za RK Senj i košarku za KK Uskok.

– Sve za moj Senj! – govori Krmpotić.

Tu će turist doći odmoriti dušu, biti sam, šetati gradom, na plaži se okupati bez gužve.

– Znate kako ćete prepoznati Senjanina u Zagrebu? Cigaretu pali tako da objema rukama štititi plamen, a automobil parkira tako da mu bura ne otkine vrata. Kod nas zimi nema šale, kad zapuše, ne možeš ni vrata auta otvoriti, pa smo svi oprezni i ljeti – kaže Alen Filipović, zvani Ćiro. I on je frontmen oriđinala, senjskih radišnih ljudi koji pomažu jedni drugima. Zime su tu teške, posla nema...

Koliko je najviše puhalo?

– Ne znamo. Puhalo je 180 km/h, ali je i otpuhalo uređaj za mjerenje, dakle puhalo je brže.

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL/Privatni album

Kad je pauza? Kad me nema

Kako turistički provesti dan u Senju?, pitamo senjske oriđinale.

– Ujutro na kavu između “Crnog Nike” i “Perdasa”, tu čuješ lokalne fore, a kakva je sedam ili osam kuna. Zatim turist treba otići na plac kod Nortona, susjeda koji prodaje pomidore, krastavce i lubenice, a kojem na štandu piše “Radno vrijeme – otkad dođem dokad odem. Pauza – kad me nema – govore oriđinali.

A kupanje?

– Na Škver. I tu se može zaraditi koja kuna na kupanju. Ako pomogneš nekome tko u more baca barku, zaradiš i za marendu. Ako ne zaradiš, onda ideš u “Stari grad” ili “Tropicanu”, ali plaćaš sam.

Ribe ima za kupiti?

– Ribu ne tražiš od domaćih ribara jer je sva otišla u Zagreb. Ako nedostaje novca, turist može u kafić “Julius”, vlasnika Mile Miša, tamo će od Piške doznati najbolji koeficijent za kladionicu – smiju se i dodaju:

– Ovo su vam dobri savjeti! Tu nema greške, provjereno sve.

Što navečer?

– Šetnja uz rivu. Otvoren je i dio katakombi u dijelu grada Cimiter, a cijeli je grad umrežen katakombama, moglo bi se, da su otvorene, doslovce prošetati ispod cijelog Senja – govori Ćiro.

Cijene apartmana u Senju su od 40 eura naviše, a gosti su Nijemci, Česi i Poljaci. Cijene kakve i pića po restoranima i kafićima vrlo pristupačne, i parkirališno mjesto se može naći bez problema. Idealno je Senj mjesto i za one koji žele istraživati, ići na Zavižan, Plitvička jezera, Krk, relativno su blizu i trajekti za Rab i Pag, a ni Rijeka nije daleko... Grad je ovo pjesnika, od Silvija Strahimira Kranjčevića, Vjenceslava Novaka sve do glumice Bele Kangrge, supruge Miroslava Krleže.

U gradu se otvaraju hoteli, u samom je centru butik hotel Bura 45N, tu su i Meduza i Art. Sve se više okreću turizmu. Kino povremeno radi, a jede se u restoranima “Stari grad”, “Martina”, “Stric Luka”, radi i konoba “Nehaj” u tvrđavi te “Porat” u Lukovu... Najvažnije, u Senju se dobro turist može nasmijati. Tu je ljeti veselo..

Turistička patrola

Gostoljubivost i susretljivost domaćina 10 

 Čistoća i urednost mjesta 8 

Plaže 8

Raznolikost smještaja 8

Kvaliteta ugostiteljske ponude 8

 Sadržaji za djecu 8 

Kulturni sadržaji 9

Opskrbljenost 9

 Autohtonost 10 

 Opći dojam 8

Ukupna ocjena  86
 

Ukupni poredak

1. DRVENIK 97

2. BETINA 95

3. STARIGRAD 94

4. BRODARICA 92

5. LOVIŠTE 91

6. BRSEČ 90

7. DUĆE 89

8. PISAK 89

9. SELCE 89

10. ZATON 89

11. SUKOŠAN 88

12. NOVIGRAD 87

13. PROMAJNA 87

14. SENJ 86

15. BLACE 85

16. MOLUNAT 85

17. RAŽANJ 85 1

8. DRAGE 83

19. IČIĆI 83

20. KLIMNO 82

21. SEGET VRANJICA 82

22. SRIMA 82

23. TRSTENO 81

24. GREBAŠTICA 80

Plitvička jezera - Lička šljiva, ličko pivo, lički sir, ali i nakurnjak

Plitvička jezera, naš turistički dijamant, od mora su udaljena nešto više od sat i pol vremena vožnje. Turista ovdje uvijek ima, štoviše, preko dana i oko osam tisuća koji uživaju u netaknutoj prirodi. Kad se zbroji, iz godine u godinu, ovo je najposjećenije turističko mjesto u našoj zemlji...

– Kod nas na Plitvičkim jezerima ne govorimo o sezoni, već o turističkoj godini. Prvih sedam mjeseci, usudimo se reći, bio je optimum, to je vrijeme kada su ulaznice nešto niže, a samim time i naši su turisti u predsezoni i postsezoni najčešći gosti. Tada je, to se zna, na Plitvičkim jezerima i najljepše... – govori Ognjen Borčić, glasnogovornik našeg najpoznatijeg nacionalnog parka. Ovih dana jezerima šeću Nijemci, Poljaci, Česi, Slovaci, Austrijanci...

– Prihvatili smo više od 350.000 posjetitelja ove godine – govore oci nacionalnog parka. Osim prirode, Plitvička jezera nude specijalitete izvornih namirnica Like i ličkog kraja. Od ličke janjetine, teletine, krumpira, sve do ličke šljivovice i ličkog Velebitskog piva. Neizostavno mjesto za izlet su Baraćeve špilje, a u Dolini jelena i škola jahanja na ranču Tara, ali i Zip–line Plitvice.

Zanimljivo je turistima, a ništa manje važno i – lički nakurnjak, koji gospođe iz Udruge Tara proizvode u Ličkom Petrovu Selu. Pod zapovjednom palicom gospođe Sonje Leka bakice ovdje šiju nakurnjake u veličinama – L, XL i Ličanin. Dakako, Ličanin je i najveća veličina... I jedina koju turisti kupuju..

Komentara 2

Avatar EtTore
EtTore
13:34 06.08.2021.

Klocine seljacke!

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
08:57 06.08.2021.

Ništa posebno. Misle da su originalni samo zato jer dalje od svoga sela nisu otišli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije