Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povezan s rakom

Ovo je opravdani razlog zbog kojeg bi trebali izbjegavati oralni seks

orgazam
Foto: Thinkstock
05.09.2017.
u 19:08

Oralni seks jedan je od najčešćih krivaca za spolno prenosive bolesti poput klamidije, gonoreje, herpesa ili humanog papiloma virusa (HPV)

Oralni seks popularan je među mnogim parovima, žene ga osobito vole jer im pruža siguran orgazam, a muškarcima se od njega zavrti u glavi.

No, ako pazite na svoje zdravlje, onda se oralni seks baš ne preporučuje imati sa svim seksualnim partnerima koje imate.

Oralni seks jedan je od najčešćih krivaca za spolno prenosive bolesti poput klamidije, gonoreje, herpesa ili humanog papiloma virusa (HPV).

HPV pak povećava rizik od raka grla. Naime, istraživanje je pokazalo kako čak 65 posto oboljelih od raka grla imaju i HPV što posebno zabrinjava liječnike koji su proveli istraživanje.

– Tek sada vidimo koji je glavni uzrok ovog problema i možemo reći da je došlo do zdravstvene krize – upozorio je Ted Teknos, liječnik Medicinskog centra Sveučilišta Wexner u američkoj saveznoj državi Ohia koji je proveo istraživanje.

Inače, rak grla dvostruko je češći kod muškaraca nego kod žena. Najviše pogađa krajnike i korijen jezika.

Rak grla razlikuje se od oralnog raka i dok su za oba krivci pušenje i žvakanje duhana, rak usne šupljine nema veze s HPV-om za razliku od raka grla.

Naime, čak 70 posto raka grla povezani su s HPV-om, upozorava američki Nacionalni institut za tumore.

S obzirom na to da postoji 40 vrsti HPV-a, liječnici tvrde kako ne znači da će svaka osoba koja ima HPV dobiti i rak grla, ali rizici postoje.

Zbog toga savjetuju svima da se cijepe protiv te opasne spolne bolesti, a ako to nisu u mogućnosti onda bi definitivno trebali ograničiti broj seksualnih partnera. Istraživanja su pokazala kako veće šanse za obolijevanje imaju osobe koje su imale više od šest seksualnih partnera. 

Komentara 9

Avatar Nadan Vidošević
Nadan Vidošević
19:41 05.09.2017.

ja lizem a volim da mi se pusi tako da djabe vam clanak

KV
kvatrić
22:28 05.09.2017.

Izgleda da je Večernjakova misija širiti nemoral, jer su mi dali žuti karton zato što sam apelirao da ljudi budu vjerni i seks čuvaju za brak. Dakle, nemojte čitati novinarske navlakuše i poticanja na promiskuitet, već budite vjerni i nećete se morati bojati boleština.

MK
mksdk
23:25 05.09.2017.

Katoličko učenje o spolnosti je istinito i ispravno, koliko god to netko ne htio čuti. Ugađanje vlastitim požudama vodi pojedince, zajednice, drštvo, pa i čitavu civilizaciju u sunovrat. Iako je bludništvo postalo moda i nešto poželjno, nije prestalo biti smrtni grijeh.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije