Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neugodne situacije

'Oprostiti i zaboraviti' je dobro za zdravlje. Evo zašto

opraštanje
Foto: Thinkstock
1/2
14.05.2014.
u 10:05

Žrtve će brže zaboraviti detalje neugodnih situacija koje su proživljele ako oproste drugima njihove prijestupe, otkrivaju psihlozi.

Koliko ste puta čuli frazu "oprošteno, zaboravljeno"?

Opraštanje nije samo vrlina, već i jako utječe na zdravlje ljudi. Opraštanjem se lakše zaboravlja, zaključak je istraživanja provedenog na Sveučilištu St. Andrews. Žrtve će brže zaboraviti detalje neugodnih situacija koje su proživljele ako oproste drugima njihove prijestupe, otkrivaju psihlozi.

Sposobnosti za prevladavanje jakih negativnih emocija prema nekome i zatomljavanje sjećanja na neugodne situacije povezani su s istim mehanizmima u mozgu.

U istraživajju je sudjelovalo 40 dobrovoljaca koji su pročitali niz scenarija s detaljima o situacijama u kojima su navedene nepravde, klevete i krađe nakon čega su upitani bi li kao žrtve takvih situacija oprostili počiniteljima. Istraživanje je objavljeno u časopisu Psychological Science, a zaključeno je da će osobe prije zaboraviti neugodne situacije ako oproste osobama koji su ih doveli u takav položaj.

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

Nasuprot tome, osobe koje teško opraštaju teško i zaboravljaju neugodne pojedinosti i situacije koje su povezane s neugodnim sjećanjima, navodi se u zaključku istraživanja.

>>Jeste li sretni? Evo odličnih savjeta kako možete postati

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije