Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kancerogeni mineral

Oprezno s kupovinom igračaka za djevojčice: Setovi za šminkanje sadrže štetne tvari, pokazalo istraživanje

Shuttershock
23.12.2020.
u 07:00

Sva kozmetika u prahu ima 'otvoren put' prema plućima jer joj se čestice rasprše u zraku; zamislite samo koliko pudera za lice možete udahnuti dok ga nanosite, kaže sudionica

Često kozmetika, posebno ona u prahu, može sadržavati visoke razine opasnih minerala koji se povezuju s raznim zdravstvenim problemima, najčešće s rakom pluća i drugim plućnim bolestima.

U analizi koja je ovaj mjesec objavljena u časopisu Environmental Health Insights utvrđeno je tako da svaki sedmi kozmetički proizvod  koji u sebi sadrži neki benigni mineralni prah, ima uz njega i mjerljivu količinu azbesta.

Istraživači su analizirali uzorke 21 kozmetičkog proizvoda u prahu, uključujući sjenila za oči, pudere za lice i tijelo i make-up setove za za djevojčice. Od 21 uzorka njih tri su - dvije palete sjenila i dječji make-up - sadržavali azbest, vlaknasti mineral iz skupine silikata kojeg se povezuje s ozbiljnim zdravstvenim rizicima, najviše s rizikom od karcinomom i drugih bolesti pluća.

Foto: Shuttershock

Iako dobiveni na malom uzorku, ovi su rezultati u skladu s ispitivanjima kozmetike koje je provela američka Agencija za hranu i lijekove, a prema predsjednici Radne skupine za okoliš i jednoj od autorica analize Nneki Leiba, posljedice za zdravlje kupaca mogle bi biti  zabrinjavajuće.

Saznajte kako vam ove godine blagdanska čarolija može biti još slađa

1/4

- Ovo je prilično zabrinjavajuće jer svaki sedmi proizvod nije malen broj. Osobno koristim više od sedam kozmetičkih proizvoda, kao i, pretpostavljam, većina žena -  rekla je Leiba za Insider

Sva kozmetika u prahu, dodaje Leiba, ima 'otvoren put' prema plućima jer joj se čestice rasprše u zraku. 'Zamislite samo koliko pudera za lice možete udahnuti dok ga nanosite', dodaje.

Foto: Shuttershock

U cijelom ispitivanju proizvoda na azbest vjerojatno najviše zabrinjava što je jedan od proizvoda za koji je utvrđeno da sadrži azbest namijenjen djevojčicama - kojima se pluća i drugi organi još uvijek razvijaju pa su posebno izložene riziku od udisanja azbesta.

Prema američkim Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, izloženost azbestu povezana je uz ostalo i s ožiljcima na plućima i zadebljanjem plućnog tkiva, pojavama koje često uzrokuju otežano disanje i oslabljenu plućnu funkciju pluća. Osim toga, povezuje ga se i s većim rizikom za više vrsta karcinoma, uključujući rak pluća i rijetku vrstu tumora u koji nastaje u tkivu unutarnjih organa, malignim mezoteliomom.

- Postoje dokumentirani slučajevi tih bolesti izravno povezani s upotrebom kontaminirane kozmetike - rekao je patolog iz Mount Sinai koji je sudjelovao u istraživanju azbesta u kozmetici. Napomenuo je i kako 'nikako ne tvrdi da kozmetički proizvodi spadaju među ključne uzročnike tumora, ali je očito da mogu biti jedan od uzročnika'.  

Horoskop za 2021.: Lavovi će morati staviti svoje partnere na prvo mjesto.

Horoskop za 2021.: Lavovi će morati staviti svoje partnere na prvo mjesto.

Horoskop za 2021.: Lavovi će morati staviti svoje partnere na prvo mjesto.

Objavljuje Večernji list u Subota, 5. prosinca 2020.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije