Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Imate li je?

Oprez - povlače se ove namirnice: 'Postoji sumnja vezano za bakteriju...'

mikroskop
Foto: Wolfram Kastl/DPA/PIXSELL
13.07.2018.
u 10:26

Bakterija Listeria monocytogenes je patogeni mikroorganizam koji se prenosi hranom

Ministarstvo poljoprivrede danas je izvijestilo potrošače o povlačenju i opozivu smrznutog povrća koje na tržište stavlja Stanić d.o.o., a riječ je o Meksičkom mixu od 2,5 kilograma i Povrću za juhu minestrone (10 vrsta povrća), neovisno o roku trajanja i LOT-u, belgijskog proizvođača Greenyard Frozen Belgium NV.  

"Navedeni proizvodi povlače se radi mjera predostrožnosti zbog obavijesti belgijskog proizvođača Greenyard Frozen Belgium NV, radi postojanja sumnje o mogućem mikrobiološkom odstupanju vezano za bakteriju Listeria monocytogenes, u skladu s člankom 14. Uredbe (EZ) br. 178/2002 Europskog Parlamenta i Vijeća o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane", stoji u priopćenju.

Bakterija Listeria monocytogenes je patogeni mikroorganizam koji se prenosi hranom. Posebno su izloženi oboljenju stariji ljudi, trudnice, novorođenčad i odrasle osobe slabijeg imuniteta. Može se naći u hrani koja nije termički obrađena ili koja je kontaminirana iz okoliša. Preporučuje se hranu dobro termički obraditi ili oprati prije konzumacije.

Detaljne podatke o proizvodima i povratu mogu se dobiti na broj telefona 01/2418-888 ili e-mailom na: stanic@stanic.hr.

Povlači se i odrezak tune

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je danas i da se zbog povećane količine histamina s tržišta povlači zamrznuti odrezak tune žutih peraja iz Indonezije, danskog dobavljača, a koji je cavtatska tvrtka MIRUS prodavala u svojoj ribarnici "Malo more" u Dubrovniku.

Riječ je o proizvodu Tuna odresci porcije – zamrznuti odrezak tune žutih peraja, bez kože i kostiju, LOT BMI 18/2- Item No 2451410, s rokom uporabe do 10. studenog 2019., proizvođača iz Indonezije i dobavljača Nordic Seafood iz Danske. Proizvod je na hrvatsko tržište stavilo poduzeće MIRUS d.o.o. iz Cavtata u svojoj ribarnici "Malo more" u Dubrovniku, priopćeno je.

Ministarstvo poljoprivrede je 10. srpnja putem EU RASFF sustava dobilo informaciju da je tijekom službene kontrole u Švicarskoj u tom proizvodu utvrđena povećana količina histamina. Zatim je utvrđeno da se taj proizvod prodaje u ribarnici "Malo more".

 Proizvod nije u skladu s Uredbom 2073/2005 o mikrobiološkim kriterijima za hranu, navodi ministarstvo i dodaje da građani detaljne informacije o povratu proizvoda mogu dobiti u navedenoj ribarnici.

Ovo su najčešći simptomi raka koje ne smijete ignorirati:

mikroskop
1/8
Ključne riječi

Komentara 1

BR
branka1958
13:13 13.07.2018.

A gdje je kontrola uvoza te hrane ? Opet im gledaju kroz prste jer ih drbelo sponzoriraju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije