Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jela s piletinom

Opet piletina? Može ako je tingul od domaće kokoši - jelo koje bismo mogli jesti baš svaki dan!

Sandra Šimunović/Pixsell
17.05.2022.
u 08:37

Ovo izvorno mediteransko jelo priprema se polako, s puno ljubavi prema marendanju i guštima, a ono vam vraća plemenitim i blagotvornim okusima i aromama u kojima ćete se načas posve izgubiti.

Kad osjeti zov svojih dalmatinskih korijena, gastroblogerica Andrea Cukrov pripremi tingul - baš onakav kakav se kod nje doma oduvijek jede kad se svi okupe oko stola. Nije uvijek lako doći do mesa domaće kokoši pa može poslužiti i ono koje na tržnicama nude naši mali proizvođači.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Tingul ili tingulet

Sastojci:

4 batka sa zabatkom (oko 1 kg, 100 g više-manje nije važno)

1 velika glavica luka

2 režnja češnjaka

400 g pelata

100 ml pasirane rajčice

200 ml prošeka

5 do 6 suhih šljiva

lovorov list

sol, papar

1 žlica sjeckanog peršina

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Priprema:

Piletinu očistite od masnoća i narežite na komade. Luk, češnjak i peršin nasjeckajte. U velikoj dubokoj tavi pirjajte luk na maslinovu ulju. Kad luk omekša, dodajte češnjak te nastavite pirjati dok češnjak ne dobije boju. Poslažite komade mesa na luk, sve malo promiješajte i pirjajte meso dok ne postane zlatne boje. Povremeno ga okrenite. Kad meso uhvati boju, dodajte prošek, lovorov list i suhe šljive, malo smanjite vatru i kuhajte dok alkohol ne ispari. Pelate narežite na manje komade pa ih dodajte piletini. Dodajte i pasiranu rajčicu, sol i papar te sve kuhajte toliko dugo dok umak ne postane jako gust, oko sat, sat i pol vremena. Kuhano jelo posipajte sjeckanim peršinom i poslužite uz palentu.




 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije