Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Još od doba Franje Josipa

Opatijska rivijera - Las Vegas Austro-Ugarske, mjesto gdje se uživa u moru, piću i hrani

TZ
16.11.2020.
u 15:08

Za one koji se uz more više vole šetati ruku pod ruku Opatija ima šumsku Šetnicu Carmen Sylve pa se kod obale uživa u mirisima šume

Las Vegasu Austro-Ugarske, na mjestu gdje se uživalo u moru, piću i hrani još od doba Franje Josipa, kamo su na Jadran dolazili prvi turisti i kupači, i u ova jesenja doba ima se itekako što raditi. Turist zbog relaksacije dolazi na odmor, a ovdje je najpoznatiji Lungomare, koji nudi 12 kilometara za šetače. To je kao dva kruga oko zagrebačkog Jaruna, ima što čovjek vidjeti. Šetnica povezuje cijelu rivijeru, počela se uređivati 1885., a vodi kroz Volosko, Opatiju, Ičiće, Iku i Lovran.

– Svakog jutra ja trčim uz more. Ne nosim ni sat za trčanje, ni mobitel, samo trčim, i trčim, i trčim... – opisivao nam je tako Matjaž Kek (59), trener NK-a Rijeka, danas slovenske nogometne reprezentacije, svoje godine koje je proveo živeći pod Učkom.

Šetnja uz more, vožnja biciklom ili uspon s planinarskim štapovima, za Kvarner su turistički forte, pogotovo u ovo doba kada je more prehladno da bi se kupalo na Slatini ili na šljunku plaže u Mošćeničkoj Dragi. Od Učke do mora, kamo god se u ovom kraju turist okrene, ima se kamo zaputiti... Otkriti povijest, uživati u šumi, u prirodi.

Foto: TZ
Opatijska rivijera idealna je za istraživanje. Od Mošćenica, mitsko-povijesne staze Trebišća – Perun u Mošćeničkoj Dragi do šetališta ispred Vile Angioline u Opatiji.

Ostanimo na mitovima. Učka, najviša planina na Kvarneru, nosi epitet svete planine starih Slavena. U slavenskoj mitologiji upravo su ovdje svoj boj vodili kralj podzemlja i vrhovno božanstvo, Veles protiv Peruna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije