Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Negativan trend

Opasni lijekovi pomoć pri učenju i polaganju ispita?!

novi-lijek
Arhivska fotografija
Autor
Sonja Hoffman
11.03.2010.
u 08:00

Đaci i studenti sve češće posežu za lijekovima protiv hiperaktivnosti jer potiču koncentraciju.

Britanski stručnjaci za kontrolu zlouporabe lijekova otkrili su zabrinjavajući trend uzimanja, kako ih popularno nazivaju, “tableta za bolje pamćenje” među srednjoškolcima i studentima. Riječ je o lijekovima ritalin, aderall i concerta koji se od 2004. godine daju kao lijek djeci s ADHD poremećajem. U Hrvatskoj je uz strogu kontrolu ljekarnika na recept moguće dobiti tablete concerta, kojeih je u 2008. u ljekarnama prodano samo 117 pakiranja.

– Riralin i adderal su lijekovi koje zovemo psihostimulansi – rekao je dr. Nenad Jakušić, psihijatar s Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj ulici u Zagrebu. Riječ je o lijekovima koji djeluju kao droga, u žargonu poznatija kao speed. – Oba se lijeka koriste zbog poboljšanja koncentracije te povećanja radnog učinka – ističe dr. Jakušić i pojašnjava da osobe koje ih uzimaju imaju osjećaj da lakše i dulje uče.

Concerta koja se može nabaviti u nas po sastavu je isti lijek kao ritalin, a djelovanje lijeka traje oko šest sati. Duljina djelovanja ritalina je oko četiri sata, a ritalin se može nabaviti u Sloveniji, naravno, uz recepte slovenskih psihijatara.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije