Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odgovornost prije svega

Opasne strane alkohola: Kako čašica previše djeluje na organizam?

Shutterstock
30.12.2018.
u 16:22

Čim alkohol dospije u krvotok, počinje djelovati na mozak, a kako će djelovati, ovisi o želucu

U nekim normalnim okolnostima, preko želučane ovojnice u krv dospjeva oko deset posto alkohola, a ostatak puno brže dolazi u krvi preko tankog crvijeva. 

Ako ste se prije alkohola najeli, alkohol će se u želucu zadržati nešto više, sporije će se probavljati pa će i njegovo djelovanje biti sporije. Pijete li na prazan želudac, alkohol će kroz želudac proći brže i brže djelovati na organizam. 
Jaka pića, poput rakije, viskija, votke i slično, imaju, naravno, jači utjecaj na organizam. U želudcu postoji ovojnica na dnu, koju alkohol iritira. Taj se "ventil" zatvori kad je u pitanju jači alkohol pa zbog toga piće dulje ostaje u želudcu. Kad se otvori, u želudcu već imate nekoliko pića, pa veća količina alkohola odjednom dolazi u krvotok, a onda i u mozak. 

Najsnažnije djeluje na mozak
Dopamin, odnosno hormon sreće, je najaktivniji u centru za užitak koji se nalazi u mozgu,  i upravo pripita osoba osjeća euforiju i uzbuđenje. Nakon nekoliko pića, euforija splašnjava, pa se stiže do stadija spavanja, i teške koncentracije. Ako i nakon toga nastavite piti, poremetit ćete centar za ravnotežu u mozgu, tjelesnu temperaturu.... 

Alkohol dovodi do dehidracije, a najviše tekućine oduzima, ponovno - mozgu. Baš zbog toga javljaju se glavobolje ili osjećaj pulsiranja u glavi. Mozgu oduzima i glukozu, pa nakon pijanstva možete osjećati bezvoljnost ili se osjećati usporeno. 

Ženama alkohol više šteti
Naime u želucu postoji enzim koji razgrađuje alkohol. Žene u organizmu imaju manje tog enzima od muškaraca. Isto je i s enzimom u jetri. dok ona razgradi alkohol on još uvijek ide krvotokom i djeluje na tijelo. Zbog toga se žene mogu i brže napiti od muškaraca.

Simptomi raka testisa koje muškarci ne bi smjeli ignorirati

Ključne riječi

Komentara 6

AU
austrougarskigeneral
10:12 30.12.2018.

od alkohola samo pivu volim

AU
austrougarskigeneral
10:13 30.12.2018.

piva je najbolja

MA
mantheman
16:45 30.12.2018.

A pozitvne strane nitko ne spominje, ima ih vise od negativnih :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije