Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Korist' pandemije

Online komunikacija starijima pomaže da ne razviju demenciju, kaže istraživanje

Jurica Galoić/PIXSELL, ilustracija
18.05.2021.
u 07:00

Starijima koji često komuniciraju uz pomoć moderne tehnologije i interneta memorija propada manje nego onima koji se s tim alatima ne služe

U protekloj je godini zbog pandemije, izolacije i socijalne distance Zoom aplikacija imala rekordni broj korisnika - na Apple Storeu je bila najpreuzimanija aplikacija  - a 'eksploziju' popularnosti doživjele su i druge slične aplikacije, poput Skypea ili Google Meeta. 

Njihovo je korištenje poraslo tako i među starijom populacijom gdje ima i onih kojima je od početka pandemije tehnologija jedini način za održavanje odnosa s bliskim ljudima i prevladavanje socijalne distance i izolacije, pa su se znanstvenici zapitali kako korištenje tehnologije djeluje na zdravlje mozga starijih, posebno na pamćenje.

Studija - koju je proveo Institut za starenje i pamćenje Sveučilišta u zapadnom Londonu Geller - pokazala je da aplikacije poput Zooma starijima najviše koriste jer im smanjuje šansu za pojavu demencije.

Upoznajte ljude koji se brinu o divljim životinjama svaki dan

1/5

Redovita komunikacija, rekli su istraživači, svima pomaže u održavanju dugoročne memorije, a sad se pokazalo da starijima koji za komuniciranje često koriste modernu tehnologiju i internet memorija propada manje nego onima koji se ne služe tim alatima.

Foto: Shuttershock

Studija je proučavala kako komunicira 11.418 muškaraca i žena starijih od 50 godina, a odgovarali su na pitanja koliko često s obitelji i prijateljima komuniciraju online, koliko telefonom, a koliko 'u četiri oka'; nakon čega su rješavali testove memorije u kojima su u različitim intervalima trebali zapamtiti deset riječi.

Sudionici koji su s drugima komunicirali samo 'tradicionalno' licem u lice pokazali su veće propadanje kognitivnih sposobnosti od onih koji su kontakte s obitelji i prijateljima održavali uz pomoć tehnologije.

- Sada smo po prvi put pokazali utjecaj koliko su različite vrste interakcija bitne za dugoročno pamćenje, te koliku korist starije osobe imaju od toga da tradicionalnoj komunikaciji dodaju i onu moderniju - rekao je voditelj studije Snorri Rafnsson.

Inače, jedna je studija prošle godine, prenosi CNN, pokazala i da su oni koji su u mlađoj dobi skloni negativnom razmišljanju imaju veće šanse da  kasnije u životu razviju razne oblike demencije.

Koktelima možete pojačati imunitet: Donosimo jednostavne recepte!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije