Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Onečišćeni zrak povećava broj spontanih pobačaja

auti
AFP
23.10.2009.
u 13:29

Broj žena koje su zatrudnjele u zimskim mjesecima, kada je razina onečišćenja zraka veća, a nakon toga spontano pobacile bio je dvostruko veći od onih koje su zatrudnjele tijekom drugih mjeseci i nakon toga spontano pobacile.

Zrak zagađen ispušnim plinovima u prometu mogao bi biti jedan od krivaca za spontane pobačaje. To je pokazalo istraživanje provedeno na 400 žena u Brazilu koje su zatrudnjele umjetnom oplodnjom.

Naime, one žene koje su zatrudnjele zimi, kada je razina zagađenja relativno visoka, gotovo su dvostruko češće spontano pobacile u prvih osam tjedana od onih koje su zatrudnjele u nekom drugom razdoblju godine i nakon toga spontano pobacile.

Stručnjaci koji su provodili istraživanje smatraju da bi se ovakvi rezultati mogli neupitno primijeniti i na druge zemlje, posebno na one u kojima zagađenje zraka redovito prelazi dopuštenu razinu koju Svjetska zdravstvena organizacija smatra sigurnom.

Kvaliteta zraka, inače, lošija je zimi zbog više kiše i magle, čije čestice spuštaju čestice prljavštine bliže tlu. Žene koje su izložene onečišćenju tek malo višem od dozvoljenog, kaže dr. Paulo Marcelo Perin sa sveučilišta u Sao Paolu, izložene su većem riziku od pobačaja.

Ovo, inače, nije prva studija koja je pokazala slične rezultate. Ranije su studije već pokazale da je onečišćen zrak štetan za trudnice, dok je ova pokazala da je broj pobačaja uistinu puno veći.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije