Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Omiljeni bazeni s lopticama za djecu toliko su opasni da mogu prouzročiti – sepsu!

Loptice
Foto: Shutterstock
1/3
29.04.2019.
u 13:22

Otkriveno je i kako se loptice u igraonicama ne peru danima, pa čak ni tjednima...

Loptice u dječjim igraonicama prepune su klica koje mogu prouzročiti bolesti, pokazuje novo istraživanje. Istraživači sa sveučilišta u Sjevernoj Gruziji uzrli su uzorak s loptica na šest različitih mjesta i pronašli više od 31 vrste bakterija koje mogu biti uzrok mnogih infekcija, od upale mokraćnog mjehura do infekcijskog endokarditisa. Otkriveno je i da se loptice u igraonicama ne peru danima, pa čak ni tjednima, piše Dailymail.

Ove loptice potiču djecu da razvijaju svoje motoričke i senzorne vještine tako da ih fizioterapeuti često koriste kao neku vrstu terapeutske igre. No od 1980-ih lopte se počinju uvoditi u trgovačke centre i lance poput McDonald'sa kroz koje dnevno prođe velik broj ljudi, pa su na kraju dana ove loptice prljave. 

Foto: Shutterstock

– Ovo baš i nije tajna niti iznenađenje. Loptice su možda san djeteta, ali su istodobno i noćna mora roditelja jer su često vrlo prljave – napisali su istraživači.

U igraonici s vrlo prljavim lopticama istraživači su pronašli u prosjeku 170.818 bakterija po lopti. Jedna od njih imala je 712 000 mikroba. Bakterije koje su dospjele iz okoliša dovode se u vezu s biljkama i prljavštinom koja dolazi izvana.

Mala djeca izložena su mogućoj infekciji očiju, kože pa čak i krvi. Istraživači su rekli da je potrebno napraviti što više istraživanja u vezi s ovom temom, a možda će biti potrebno razviti i standardizirane protokole čišćenja kako bi se stalo na kraj ovome problemu koji se tiče svih nas.

Pogledajte video: Djeca sudjelovala u UNICEF-ovoj humanitarnoj utrci ''Mliječna staza 2018.''

Ključne riječi

Komentara 1

BS
@bserver
13:53 29.04.2019.

očekivano! Puno gore od toga je da kada u bilo kojoj bolnici idete na fizikalnu terapiju, dio sredstava koja se koriste taktilno, motorički, ne samo da su zagađena nego vidno prljava od stotina ruku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije