Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spavanje u paru

Okrećete partneru leđa? To je znak intimne veze...

san, spavanje, par, partneri (1)
VL arhiva
13.10.2012.
u 11:51

Što se događa u vašoj spavaćoj sobi kada se pogase sva svjetla i što vaše spavačke navike govore o vama, pokušali su doznati znanstvenici

 

Čak 80 posto Britanaca previše su umorni da bi poljubili svog partnera za laku noć, 90 posto ne kažu volim te prije spavanja, a 46 posto okreće ih leđa svom partneru u bračnom krevetu. No to je pozicija kod usnivanja ukazuje na to što se stvarno događa u vezi i koliko ste zapravo povezani, otkrilo je istraživanje koje je provela psihologinja Corrine Sweet u suradnji s lancem hotela Travelodge.

Sweet kaže da svaka pozicija govori što stvarno osjećamo za partnera jer tijekom spavanja ne možemo kontrolirati svoj govor tijela, već je on iskren i ranjiv.

- Parovi pronalaze ritualne načine uspavljivanja koji odgovaraju njihovim osobnostima i osobnim preferencijama. One mogu biti dogovorene na početku veze, pa ako se nešto promijeni u tim pozicijama, kroz to se može iščitati promjena u vezi, što će vjerojatno izazvati zabrinutost za partnera - kaže Sweet i dodajte da je individualan način spavanja također pokazatelj stanja tijela i uma.

- Ako smo razdražljivi vjerojatno se nećemo priviti partneru. To često vodi odvojenom spavanju. 

Danas jedan od 10 parova spava odvojeno od partnera u potrazi za dobrim snom. Alarmantna je činjenica da četvrtina parova iznad 35 godina spava u odvojenim krevetima.

Leđa o leđa

S druge strane, ako je par strastven u krevetu veća je vjerojatnost da im je nakon iscrpljujuće noći potreban dobar san, pa je "leđa o leđa" zapravo najpoželjniji položaj u bračnom krevetu.

Istraživanje je pokazalo i da je više od polovine ispitanika priznalo da im je seksualni život zadovoljavajuć samo ako se stalno grle i maze. Više od 67 posto odgovorilo da je njihov seksualni život bolji ako su zagrljeni tijekom noći, a 34 posto muškaraca je reklo da ih smeta ako ih partnerica nije malo pomazila u krevetu u odnosu na 26 posto žena.

Djeluje i na brak

Dugovječnost braka je veća kada parovi zaspu i probude se u isto vrijeme, pokazalo je istraživanje. Više od pola odraslih može zaključiti da li ih njihov partner vara samo na osnovi onog što se događa u krevetu prije sna. Gotovo dvije trećine žena više su obazrivije pod pokrivačem i intuitivno mogu otkriti prijevaru. No ponekad se muškarci i sami odaju. Neoprostivu grešku napravilo je 10 posto muškaraca nazvavši partnericu ili suprugu u krevetu - krivim imenom.

 

Ovo je popis od 10 najpopularnijih spavačkih pozicija:

1. Sloboda - Leđa o leđa bez dodirivanja (28 posto). Ovaj par osjeća povezanost i dok neovisno spavaju. Oni se međusobno uvažavaju i prihvaćaju način partner akako spava...jedan drugoga. 

2. Nježnost - Leđa o leđa s dodirivanjem (18 posto). Znači da je partnerima ugodno i opušteni su.

3. Položaj žlice (muški) - Žena u poluzgrčenom položaju privijena uz muškarca (13 posto). Ovaj tradicionalni položaj označava da muškarac preuzima glavnu ulogu i štiti svoju ljubavnicu.

4. Razgovor s jastuka - Lice prema licu (7 posto). Pozicija prezentira intimnu potrebu za razgovorom prije usnivanja i kontakt očima.

5. Ljubitelji čvorova - Lice prema licu s isprepletenim nogama, ali kasnije spavaju odvojeno (8 posto). Razdvajanje nogu demonstrira ljubavnu neovisnost.

6. Oblik žlice (ženski) - Muškarac u poluzgrčenom položaju privijen uz ženu (5 posto). Žena u ovom slučaju preuzima glavnu ulogu i štiti svog ljubavnika.

7. Ljubavnici - Lice okrenuto prema licu, a noge su isprepletene cijelu noć (4 posto). Partneri koji usnivaju ovako i ostaju u toj poziciji cijelu noć često ne mogu podnijeti razdvojenost.

8. Romantičari - Žena s glavom leži na muškim prsima (1 posto). Popularna scena iz filmova govori da je veza u ranoj fazi i puna strasti, a često tako partneri usnivaju nakon vođenja ljubavi.

9. Superžena - Žena spava na prsima i zauzima središnji dio kreveta, dok muškarac visi s njega. Položaj govori da ona voli svoj položaj, a muškarac igra sekundarnu ulogu u njenom životu.

10. Supermuškarac - Muškarac spava s licem prema dolje na sredini kreveta, a žena na kraju. Ovaj položaj govori o muškarcu koji ima zacrtan put u životu i ženu koja mu je podložna.

 

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije