Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brzo postao viralan

Oftalmologinja na TikToku podijelila brzi test koji će vam reći kakav vam je vid i imate li astigmatizam

TikTok/r. Brittani Carver
15.05.2021.
u 07:00

Ako vam se izdvaja jedna crta ispod i jedna iznad kruga, imate astigmatizam, kaže liječnica u videu koji je pregledan više od milijun puta

Oftalmologinja dr. Brittani Carver nedavno je na TikTok-u objavila jednostavan test s kojim možete sami provjeriti imate li astigmatizam. 

Prema britanskoj Nacionalnoj zdravstvenoj službi, astigmatizam ili cilindar je 'pogreška oka' koju je moguće korigirati nošenjem dioptrijskih naočala ili kontaktnih leća, ali se također može ukloniti i očnom kirurgijom tj. laserskom korekcijom vida. Ona nastaje kad je oblik oka više nalik na oblik ragbi lopte nego nogometne, pa se svjetlost u oku 'rasprši' na više mjesta, a najčešći simptomi  astigmatizma su glavobolje, mutan vid i pretjerana osjetljivost oka na svjetlost.

Na svom TikTok profilu @bettervision dr. Carver pita 'mislite li da imate astigmatizam' i dijeli fotografiju koja služi za brzi test.

@bettervision

do you have astigmatism? Let me know! ##astigmatism ##glasses ##eyedoctor ##eyetest ##optometrist ##eyehealth ##contactlenses

♬ original sound - DrBrittaniCarver

Na njoj je u sredini krug, a oko njega su crne crte pa slika nalikuje crtežu sunca. Oftalmologinja u svom videu savjetuje da se rukom prekrije prvo jedno pa drugo oko, da provjerite da li vam se neka od crta ističe: bilo da vam se čini tamnija ili mutnija od drugih.

Tatjana Jurić: Limb je to za koji ti se ponekad čini da nikada neće proći i da si prepušten sam sebi

1/12

- Ako vam se izdvaja jedna crta ispod i jedna iznad kruga, imate astigmatizam - rekla je liječnica u videu koji je pregledan više od milijun puta, a 17.000 ljudi je označilo da im se sviđa.

- Kad prekrijem desno oko vidim samo crte na četiri i na deset sati - piše dečko u jednom od brojnih komentara, a dr. Carver mu je, kao i većini ostalih, poručila da što prije ode oftalmologu ili od obiteljskog liječnika zatraži uputnicu  za pregled vida.

Zašto svatko drugačije reagira na cjepivo? Evo što kažu stručnjaci.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije