Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ostanite zdravi!

Održite dobro zdravlje mozga ovim savjetima: Ne pišite popis za dućan i idite u muzej

shutterstock
23.01.2020.
u 07:00

Mozak je dio tijela koji treba svakodnevnu aktivnost i vježbanje kako bi ostao u odličnoj formi, a i kako biste se zaštitili od raznih bolesti i problema.

Donosimo vam nekoliko jednostavnih stvari koje možete promijeniti u svakodnevnom životu kako biste vježbali svoj mozak.

Ne pišite popis za dućan
Iako zvuči kao dobra stvar, pisanje popisa za dućan zapravo nije dobro za vas. Zapisivanje stvari nije dobar način da zapamtite sve što trebate. Pamćenje i memorija stvari su koje biste trebali vježbati svakodnevno. Tako jednostavnim zadatkom, kao što je pamćenje popisa za dućan, vježbat ćete svoj mozak.

Ugasite radio
Stariji ljudi imaju problema s koncentracijom ako im je u pozadini buka. To je zato što dio mozga koji je zadužen za koncentraciju na zadatak prvi propada s godinama. Tako je starijim osobama potrebna tišina kako bi se usredotočile na zadatak.

Jedite orahe svaki dan
Orašasti plodovi, a pogotovo orasi, puni su vitaminima i kiselina koje štite stanice, smanjuju utjecaje vanjskih faktora kao što je zagađenje te smanjuju upale u tijelu koje djeluju na pojavu tumora, srčanih bolesti i demencije.

Pijte kavu s mlijekom
Kava i kofein zapravo su dobri za zdravlje i tijelo čovjeka. Kofein poboljšava cirkulaciju i prijenos kisika, a antioksidanti štite krvne stanice. No, mlijeko uz kavu još pospješuje učinke kave. Masti i proteini u mlijeku dulje zadržavaju kofein u želucu, što zaustavlja učinak kave na poticanje budnosti.

Organizirajte kulturne posjete
Dokazano je da česti posjeti, na primjer, muzejima, mogu zaštiti od demencije. Muzeji i izložbe zahtijevaju određenu razinu aktivnosti mozga, koja stimulira mozak. Time se poboljšavaju i interpretacija i kognitivnost.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
08:18 23.01.2020.

zaboravila si napisati i da treba rješavati križaljke ili zagonetke... a i neki hobi nije na odmet... heklanje sa uzorkom ili izrada klupice, police, itd..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije