Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Odrađujemo ručnu i strojnu berbu s ciljem segmentacije proizvodnje, a okrećemo se i ekološkoj proizvodnji te uvozimo ekološka vina vinarije Brič

Vinarija Kutjevo
Foto: Promo
1/5
03.10.2020.
u 14:00

Berbu 2020. vinarije Kutjevo d.d. obilježiti će najvažnije svjetske vinske nagrade te uvođenje suvremene tehnologije u same vinograde

U vinogradima vinarije Kutjevo d.d. tokom rujna i listopada traje berba na čak 420 hektara vlastitih nasada s različitih vinogradarskih položaja, a grožđe uz stalne berače beru i dva suvremena berača grožđa.

Iako smo o ručnoj berbi grožđa i selekciji grožđa koja se pritom vrši upoznati od strane struke i medija, u Hrvatskoj je još uvijek prisutno uvriježeno i prevladavajuće mišljenje kako se u odnosu na ručnu, strojna berba negativno utječe na samu kvalitetu vina. Međutim, novija istraživanja su, ipak, pokazala kako se u uvjetima optimalnog izvođenja i uz korištenje svih prednosti strojne berbe njome mogu postići izuzetno povoljni rezultati po pitanju kvalitete vina. Kako su pitanju ručne i strojne berbe pristupili u vinariji Kutjevo d.d. reći će nam inženjerka agronomije i direktorica PJ Vinogradarstvo i vinarstvo, Mirela Križanović.

PREDNOSTI BERBE SUVREMENIM BERAČIMA GROŽĐA

„Berbu smo nakon dobrih početnih parametara, započeli početkom rujna, a berači su uključeni u berbu od samog početka. Riječ je o samohodnim jednorednim beračima, koji pažljivo odvajaju bobicu od peteljke, opremljenima samonivelirajućom hidraulikom, kamerama i senzorima koji snimaju nivo terena, brzom obradom podatke prosljeđuju softveru nakon čega se pomoću laser-pilota i tempomata kontrolira ravnomjerna brzina prolaska kroz redove i sam proces ubiranja grožđa.

Berba grožđa suvremenim beračem
Foto: Arena Hospitality Group

U trenutku kada se koš berača napuni, grožđe se prazni u traktorsku prikolicu kako bi za samo dvadesetak minuta završilo u vinariji. Ovo je važan podatak s obzirom na to da grožđe, zajedno sa svojim sokovima, iz vinograda vrlo brzo završava u vinariji na daljnjoj preradi. Po pitanju kvalitete vina i utjecaja strojne berbe, napominjemo kako je brzina kojom grožđe dolazi s trsa u podrum te nižoj temperaturi grožđa ukoliko se strojna berba provodi u hladnijem, ranojutarnjem dijelu dana ili tokom noćne berbe, iznimno bitna. Tokom najintenzivnijeg dijela berbe, kada krećemo sa berbom sorte graševina, berači beru u tri smjene, dakle rade i noću. Primjerice, da beremo ručno, imali bismo velikih problema s obzirom kako se vrijeme mijenja. Prvo sušan i topao početak rujna, zatim kišni dani i pad temperature sredinom i krajem rujna. U ovakvim uvjetima, kada vam prijete gubitci, nastanak bolesti ili truleži grožđa, svaki je sat važan. Berači nam s tog aspekta gledano donose višestruku korist, naročito ako uzmete u obzir podatak kako berač može obrati grožđe s površine od deset hektara u jednom danu. S obzirom na problematiku koja se javlja na tržištu rada, odnosno nedostatak kvalitetne radne snage, prednost strojne berbe očituje se i u lakšoj organizaciji posla te manjim troškovima.“

SELEKCIJA GROŽĐA NA VINOGRADARSKIM POLOŽAJIMA

Koliko je segmentacija proizvodnje bitna vidi se na primjeru vinarije Kutjevo d.d. koja svojim kvalitetnim, vrhunskim i premium linijama redovito osvaja sve relevantnije domaće i inozemne nagrade.

Ručna berba grožđa za Pinot crni de Gotho na položaju Hrnjevac
Foto: Arena Hospitality Group

„Posvećeni smo zadržavanju stalnih vinogradarskih radnika, segmentiranoj proizvodnji, ali i ciljanoj kvaliteti vina, stoga i proizvodimo razne serije kvalitetnih, vrhunskih i premium vina. Želimo da unutar ponude odnosno kvalitete vina, svatko pronađe nešto za sebe. Spomenutu segmentaciju unutar proizvodnje postižemo tako da se na položajima Vinkomir, Hrnjevac i Vetovo, smještenim na obroncima gorja Papuk i Krndija, odrađuje posebna kontrola vinograda tokom cijele proizvodne godine, osobito tokom fenofaza razvoja vinove loze. Na vinogradarskim položajima okrećemo se održivim vinogradarskim praksama, na određenima odlučujemo se i na smanjene prinose, a tokom berbe na najboljim vinogradarskim položajima odrađuje se kontrolirana ručna berba od strane naših dugogodišnjih vinogradarskih radnika, dok se na većinom nizinskim položajima, Škomić i Oljasi, berba odrađuje kada se parametri pokažu idealnima, od ove godine suvremenim beračima, čime u kratkom vremenu s velike površine i bez rizika odnosno značajnijeg utjecaja vremenskih i ostalih neprilika dobivamo grožđe u odličnom kvalitativnom stanju.“

„Pažljivi smo u samoj proizvodnji, stoga točno znamo s kojeg položaja grožđe ide u kvalitetni segment, a s kojega u vrhunski odnosno premium segment. Posebne selekcije poput linija de Gotho u koje spada ovogodišnji Decanter platinum Graševina de Gotho i Pinot crni de Gotho te linija Maximo u koje spada Maximo Oro, kupaža sorti graševina i chardonnay, Maximo Nero, kupaža sorti merlot, cabernet sauvignon i syrah te Maximo Bianco, kupaža sorti graševina i traminac, dolaze s najboljih mikrolokacija i vinogradarskih položaja s posebnom pričom o samim vinogradima, terroiru i proizvodnji, međutim svjesni smo koliko je značajno držati kontinuitet u kvaliteti svih ostalih linija i toga se čvrsto držimo. Naši vjerni kupci prepoznaju trud i rad, a drago nam je da i relevantni svjetski vinski ocjenjivači spomenuto potvrđuju“, poručuju iz vinarije Kutjevo.

Ručna berba grožđa za Pinot crni de Gotho na položaju Hrnjevac
Foto: Arena Hospitality Group

PONUDA BOGATIJA ZA EKOLOŠKA VINA

Vinarija Kutjevo d.d. glavni je uvoznik ekoloških vina vinarije Brič. Vinarija Brič predstavlja iznimnu vinsku priču i ostvarenje osobne vizije g. Envera Moralića, vlasnika Kutjeva d.d. Vinarija Brič predstavlja istinsku sinergiju prirode i čovjeka koje na svakom koraku otkriva zašto je od strane struke priznato kao jedan od stotinu najljepših svjetskih podruma. HoReCa kanali, a naročito eminentni ugostiteljski objekti, prepoznali su neospornu kvalitetu ekoloških vina tako da su linije Malvazije, Slatkog Muškata, Refoška, Merlota i Cabernet Sauvignona zabilježile dobre prodajne rezultate. Ekološka vina predstavljaju smjer kojim se domaća odnosno svjetska vinska proizvodnja sve više okreće, a odluka o uvrštavanju vina vinarije Brič i sve vidljivije pozicije spomenutih vina u vodećim ugostiteljskim objektima predstavljaju zaokruženu i bogatu ponudu vina kao i filozofiju ponude raznih stilova vina prema kojoj se nastoje zadovoljiti zahtjevi visokog ugostiteljstva.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije