Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne samo vježbati!

Odmarajte se dovoljno kako bi bili fit i u formi!

Trening Dinamo (1)
Marko Prpić/Pixsell
22.01.2013.
u 11:00

Mišići se brže umaraju kada vježbate visokim intenzitetom, ali se također brže i oporavljaju, smatraju znanstvenici

Možda zvuči paradoksalno, ali novo istraživanje pokazalo je da razdoblja odmora imaju jednako značenje za organizam kao i sama tjelovježba. Odmor omogućuje mišićima da se oporave od napora i istodobno tijelo na taj način lakše i puno brže ulazi u formu, smatraju znanstvenici sa sveučilišta Stirling.

Istraživanje je provedeno na dvanaest biciklista koji su bili podijeljeni u dvije skupine. Jedni su trenirali tri puta tjedno visokim intenzitetom ali kratkim vježbama s mjestimičnim kratkim odmorima, dok je druga grupa vozila sat vremena lakšim tempom, tri puta tjedno. Četiri tjedna poslije kombinacija intenzivnog treninga i odmora pokazala se najboljom metodom - ispitanici su dosegli dva puta veći pomak u snazi i performansama.

- Kombinacija težih i lakših razdoblja vježbanja pokazuje bolje rezultate. Većini se rekreativaca savjetuje da vježbaju umjerenim intenzitetom tri sata tjedno. No odnedavno se pokazalo da je najbolja izmjena vježbi visoka i niska intenziteta - smatra fiziolog Stuart Galloway, piše Daily Mail

- Mišići se brže umaraju kada vježbate visokim intenzitetom, ali se također i brže oporavljaju. Ljudi često vježbaju u srednjem intenzitetu. Osjećate li umor nakon vježbanja i čini vam se da se predugo oporavljate, to je vjerojatno zato što ste vježbali kontinuirano, umjerenim intenzitetom - kaže koautor studije Angus Hunter.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije