Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na rubu grada

Odlazak u prirodu sa štapom i udicom: U ribičiju na Savicu, Strmec, Zajarke, Čiče...

Igor Kralj/Pixsell
26.10.2020.
u 14:37

U ribolovnoj zoni u Svetoj Nedelji su 22 jezera, a u Zaprešiću su ulovljeni kapitalci od 30 kilograma.

Siđete s tramvaja kod Borovja, spustite se s Mosta mladosti na savski nasip, prođete toplanu i slap na Savi, pun zapjenjene i uskomešale vode (radi se zapravo o umjetnoj brani sagrađenoj za potrebe toplane) i za dvadesetak minuta sa svoje lijeve strane, dakle, prema sjeveru, naići ćete na prizor koji će zateći mnoge Zagrepčane.

Foto: Davor Puklavecd/PIXSELL

Foto: Davor Puklavecd/PIXSELL

Čak 186 vrsta ptica
Barem one koji ne žive u blizini. Dobro čuvana tajna s razlogom se skriva – jer jezera Savica imaju poseban status – prije dvije godine Gradska ih je skupština proglasila i spomenikom prirode, a zaštićeni su rezervat ptica, riba i drugih vodenih životinja. Na području jezera obitava 186 vrsta ptica od kojih se 50 vrsta tu i gnijezdi. Mjesto je to na kojem love ribiči, koji su i najzaslužniji za uređenje i zaštitu ovog neočekivanog komada divljine. Točnije, riječ je o članovima Športsko ribolovnog društva Peščenica, koji izdaju i dnevne dozvole. Jezera ima ukupno 12, dijeli ih željeznička pruga, a putevi za šetače vode skroz oko kompleksa.

Rukavci rijeke Save
Što se tiče okolice Zagreba, ribiči rado odlaze i u ribolovnu zonu Strmec u Svetoj Nedelji. Riječ je o 22 većih i manjih jezera, rukavcu “Zgorela prečka”, potoku Rakovici u dužini od 4,9 kilometara te desnoj obali rijeke Save koja se proteže od skele u mjestu Medsave do Podsusedskog mosta u dužini od 4,6 km. Skelom se može do još jednog mjesta za ribičiju na području Zaprešića – jezera Zajarki, koje se redovito poribljava.

Za sada je, kažu u zaprešićkoj turističkoj zajednici, evidencijom obuhvaćeno više od 500 riba iznad 10 kilograma. Najpoznatiji kapitalci zovu se Kvrga i Berta i teže oko 30 kg. Na Zajarke mnogi dolaze i na piknik, ali i kupanje, a popularno odredište za izletnike su i jezera u Rakitju koje je također raj za ribiče. Najpopularnija okupljališta ljubitelja ribolova u okolici Velike Gorice su, pak, Sava i njeni rukavci Odra i tzv. “Mrtva Odra”, ali velik broj ribiča okuplja se i na Kupi. Uz rijeke ribiči koriste i privatne ribnjake te jezera nastala šljunčarenjem, a najveće među njima je jezero Čiče.

Foto: Igor Kralj/Pixsell

Foto: Igor Kralj/Pixsell

Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Ponovno zagađena rijeka Zrmanja, pogledajte video:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije