Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
V. Beckham u suzama

Odlazak Jeana Louisa Dumasa, "oca" popularne birkinice

dumas
11.05.2010.
u 13:17

Dumasovom smrću u subotu u Parizu kuća Hermes ostala je bez svojega umjetničkog direktora, a modni svijet bez još jedne od svojih najsnažnijih okosnica.

Legendarna ženska torbica - birkinica izgubila je svog kreatora, zapravo "oca" i utemeljitelja torbice koja je postala statusni simbol žena diljem svijeta - Jeana Louisa Dumasa. Dumasovom smrću u subotu u Parizu kuća Hermes ostala je bez svojega umjetničkog direktora, a modni svijet bez još jedne od svojih najsnažnijih okosnica.

Hermesov kreator Dumas bio je nepresušan izvor kreativnih ideja na temu tradicionalno klasične torbice koja se odmah nakon što se prvi put našla u prodaju trajno nastanila na vrhu liste najpoželjnijih u svijetu ženskog asesoara.

Za ove torbe poznavatelji modnih kretanja tvrde da su jedan od rijetkih primjera modnih dodataka čija vrijednost i ekskluzivnost vremenom – raste! Naime, prave se birkinice još uvijek izrađuju ručno, a donedavno se - s obzirom na broj narudžbi - na njih čekalo od godinu - do čak pet. Cijene se već godinama ne mijenjaju i kreću se od pet do nekoliko desetaka tisuća dolara, ovisno o materijalu od kojeg su napravljene - isključivo kože (guštera, krokodila, noja, koze, bizona...) Na godinu se proizvede svega 3000 primjeraka, a svi su unaprijed rasprodani. Stalni Hermesovi kupci imaju povlasticu naručiti posebne detalje, poput dijamantnih ili zlatnih kopči, no ni njima ne gine čekanje - i do nekoliko godina na željeni primjerak. Maleni lokoti i ključići, zaštitni znak "birkinice" - kodirani su. Birkinica je nepogrešiv modni dodatak, a u mnogim obiteljima našla je mjesto i u oporukama kako bi, prema željama vlasnice, završile u pravim rukama. Njihove su vlasnice najčešće imućne i slavne dame diljem svijeta, a proslavila ju je engleska pjevačica i glumica Jane Birkin.

Preteča birkinice bila je Kelly bag, kreirana 1956. godine i nazvana prema monaškoj princezi i holivudskoj glumici Grace Kelly koja je njome, od paparazza, skrivala trudnički trbuščić. Torbica je evoluirala u današnju torbicu Birkin nakon fatalnog susreta Jeana Dumasa i Jane Birkin tijekom jednoga avionskog leta kada su slavnoj Engleskinji iz premalene Hermesove torbice poispadale stvari. Jane Birkin požalila se kako su joj sve torbice premalene i kreatoru opisala kakav bi joj model odgovarao, a nakon nekoliko tjedana na njezinu adresu stigla je torbica - s Dumasovom porukom. Danas 61-godišnjakinja, Jane Birkin priznaje da je torbica nadmašila njezinu slavu i popularnost.

Ponosne vlasnice

Ponosne vlasnice statusne torbice Kate Moss, Sarah Jessica Parker, Katie Holmes, Demi Moore, Oprah Winfrey, Nicole Kidman, Lindsay Lohan, Julianne Moore, Janet Jackson, Naomi Campbell, Elizabeth Hurley i brojne druge zvijezde s birkinicom u ruci nikad neće ostati nezamijećene.

Po strasti prema birkinicama i vlastitoj kolekciji u ormaru najpoznatija je Victoria Beckham koja ih ima nekoliko desetaka, u svim nijansama i izvedbama, a kolekcija joj je navodno vrijedna 1,5 milijuna funti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije