Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Česte pogreške kod pranja

Odjeća vam nakon pranja nije skroz čista? Evo što sve može biti razlog!

Shuttershock
22.02.2021.
u 20:33

Metalni 'zubi' s odjeće s patentom mogu uništiti osjetljive komade odjeće, pa pripazite da patentne zatvarače povučete do kraja prije nego što predmet ubacite u mašinu

Vjerojatno vam se događalo da iz mašine izvadite oprani veš i već na prvi pogled (ili miris) shvatite da se baš i nije najbolje oprao... Puno je mogućih razloga zašto se to događa: previše deterdženta ili izbjeljivača, prepuni bubanj ili pranje na krivom programu. Greške kod pranja češće su nego što mnogi misle i događaju se i najiskusnijima - pogledajte zato ove savjete kako ih izbjeći da vam odjeća svaki bude čista i mirišljava.

Preagresivno trljanje mrlji

Umjesto da je skinete, s jakim ćete trljanjem tkanine mrlju često 'proširiti', a zbog trljanja će se svaka nekvalitetna tkanina brzo ofucati .Budite nježni i metodični, a sredstvo za mrlje lagano utapkajte gdje je potrebno: i to izvana prema unutra...

Pranje s previše deterdženta

Višak pjene od deterdženta može 'zarobiti' komadiće prljavštine, koji će se onda uvući na neka teže dostupna mjesta, npr. ispod ovratnika košulje. Na tom će se mjestu zato brzo nastaniti i razne i bakterije. 

Ako mislite da ga stavljate previše, drugi put u veš mašinu stavite samo pola uobičajene doze deterdženta - a ako veš ne izađe čist i mirišljav, kod svakog idućeg pranja dodajte još malo sredstva.

Iznimka: Ako je voda u kućanstvu tvrda veš se pere s više deterdženta nego što se inače preporučuje: provjerite piše li na poleđini proizvoda kako ga se u tom slučaju dozira.

Foto: Shuttershock

Ignoriranje napis 'samo za kemijsko pranje'

Odjeća kojoj na etiketi piše da je samo za 'kemijsko čišćenje' ('suho pranje' ili 'dry clean') nikad ne ide u perilicu već se pere ručno: Prije nego ju umočite u mlaku vodu na komadić pamučne vate (blazinice) izlijte malo deterdženta i utapkate ga uz skriveni unutarnji šav.

Kako do savršenog selfija? Saznajte uz savjete beauty stručnjaka

1/6

Ako ne pusti boju jednom ili dvaput namočite predmet u toplu vodu s malo sapunice, isperite i smotajte u ručnik da izvuče višak vlage. Ovo možete isprobati na nekim nježnim odjevnim predmetima ali neki materijali (poput npr. kože), odjevni predmeti s ukrasima poput perlica i strukturirani komadi podnose samo suho pranje.

Otvoreni patentni zatvarači

Metalni 'zubi' sa zatvarača mogu uništiti osjetljive komade odjeće, a rješenje je jednostavno: pripazite da zatvarač povučete do kraja i zatvorite ga prije nego što predmet ubacite u mašinu.

Posebno osjetljive komade odjeće možete za svaki slučaj prati i u mrežastim vrećicama za rublje, da ne diraju drugu odjeću..

Foto: Shuttershock

Zakopčane bluze i košulje 

Zakopčanim će se košuljama i bluzama u pranju dugmad prije uništiti, pa ih raskopčajte prije ubacivanja u bubanj veš mašine

Previše izbjeljivača

Mnogi u domaćinstvu koriste klor ili bjelilo s kisikom, no to su jake kemikalije koje za većinu fleka čak ni nisu potrebne. Ako vam se bijeli veš u pranju obojio, a izbjegavate spomenuta sredstva, prirodna je alternativa 'kuhanje': bijele čarape, majice, posteljinu ili donje rublje samo ubacite u posudu s vodom i dodajte nekoliko kriški limuna. Kuhajte još par minuta od kad voda uzavre.

Perilica ne stoji neravno

Ako perilica ne stoji ravno (zbog njenih nogica ili zbog neravnog poda) njene će jake vibracije s vremenom oštetiti pod, pogotovo ako stoji na pločicama, a uništavaju se i dijelovi veš mašine poput npr. amortizera ili ležajeva. Osim toga, neravno postavljena perilica jako i buči, posebno kod centrifugiranja pa je pokušajte izravnati tako da 'podebljate' pod ispod nje. Buku i poskakivanje veš mašine zbog jakih vibracija riješiti će antivibraciona podloga iz specijaliziranih trgovina s bijelom tehnikom, piše Real Simple..

Poslužite se ovim odličnim trikom i iscijedite sav sok iz limuna: Treba vam samo štapić za ražnjiće!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije