Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vinski barovi

Odabrali čitatelji Slanog&Slatkog: 10 top mjesta na kojima vrijedi uživati u dobrom vinu

vino
Foto: Thinkstock
1/6
23.12.2015.
u 12:00

Dobra je ponuda talijanskih i francuskih vina, no zanemarena su mađarska, austrijska, grčka

Bar je preskromna riječ da bi se vezala uz nešto plemenito poput vina. Valjalo bi osmisliti novu riječ za mjesta na kojima se uživa u vinu, složili su se naši čitatelji kada smo pitali kamo odlaze nazdraviti čašom dobrog vina.

Vinski barovi vrlo su popularni i posljednjih godina otvoreno ih je na desetke, gotovo ih je podjednako kao i kavana, no njihov profil, nažalost, nije isključivo vinski. Većina ih funkcionira poput kafića s nešto boljom vinskom kartom i pokojim zalogajem u ponudi (takva su vremena, kažu vlasnici). Jedino društvo vinima u barovima koji se žele predstavljati kao vinski mogu biti sir i pokoji sitni i zalogajčić kao pratnja dobrom izboru vina kojim će gosti počastiti nepce.

Sve ostalo, od piva, sokova, instant kave do činjenice da se u takvim prostorima puši, nažalost, ruši predodžbu o mjestu posvećenom vinoljupcima i svima koji o vinu žele učiti. Stoga bi se teško takvi lokali mogli nazvati vinskim barovima. Poslušali smo preporuke čitatelja, obišli nekoliko barova te vam prenosimo nešto od njihove ponude. Dobar dio može se pohvaliti zaista impresivnim vinskim kartama na kojima su hvalevrijedan prostor posvetili domaćim vinarima, a ne zaostaju ni vina iz susjedstva.

Dobra je ponuda talijanskih i francuskih vina, no zanemarena su mađarska, austrijska, grčka, a samo nekolicina ima odlična makedonska vina koja su po cijenama vrlo prihvatljiva.

1. SHERRY'S BAS, ZAGREB

U četrdesetak kvadrata nude čak dvjestotinjak vrsta vina, a trideset se toči na čaše. – Ideja je pojačati kulturu ispijanja vina u gradu jer smo zemlja s genijalnim vinima i vinarima, a ona se ne troše puno - kaže Ivana Šeremet Sherry. Čak 80 posto ponude čine domaća vina, a drže i talijanska i francuska, austrijska, čileanska, španjolska vina...

2. BASEMENT, ZAGREB

U vinskom baru u samom središtu grada podno uspinjače možete birati između stotinjak domaćih vina. Većina se poslužuje na čaše. Platama složenim prema regijama može se ‘podložiti’ kušanje ili još jedna runda.

3. PARADOX, WINE&CHEESE BAR, SPLIT

Zoran Pejović i Marko Sučić vlasnici su bara koji u samo 40-ak kvadrata nudi meke, srednje tvrde i tvrde sireve. I vina su neobično posložili - prema regijama te ih preporučili kao lagana, srednje jaka i snažna vina. Goste pridobiju već prvim pozdravom iz kuhinje - zdjelicom džema i orašastih plodova koji sjajno prate sir. Cijene porcija su oko 50 kuna, a vina od 15 ak kuna. Lokalpatriotizam prevladava u sjajnoj ponudi 70-ak domaćih vinara i dvadesetak stranih vina.

4. VINO&INO, ŠIBENIK

Vinska priča Šibenčana Vedrana Gulina i Nikole Krasića nastala je iz želje da promoviraju domaće proizvode i dizajn. U ponudi je 40-ak vina vinara s obale, a vinska karta se mijenja u suradnji s hrvatskim sommelierima Ponudu vina prate male plate sa sirevima, mariniranim ribama, maslinovim uljem...

5. D’VINO BAR, DUBROVNIK

Ugodno mjesto u srcu staroga grada sa sjajnom vinskom kartom domaćih i stranih vina. Toči se i na čaše. U D’vinu se fokusiraju na obiteljske vinarije, a možete birati i između slavonskih suhih bijelih vina, istarskog pinota, dubokih crvenih vina s Pelješca... U ponudi su i plate sireva s domaćim kruhom, suhim voćem, marinirani češnjak, suhe rajčice...

6. WINE BAR VINO, ZAGREB

Iva Vrgoč i Dubravko Frančišković živi su dokaz kako se, ako radite s ljubavlju, u vinskom svijetu može poslovati. Oni jednostavno vjeruju u vino i svojim gostima u Španskom predstavljaju ga s puno emocija. Simpatične plate u kombinaciji s talijanskim piadinama podloga su za kušanje 70 etiketa vina, većinom domaćih, koja se toče na čaše.

7. ENOTEKA I VINSKI BAR BRAJDA, PULA

Vinska karta sastoji se od najistaknutijih vina s vinogorja kontinentalne i primorske Hrvatske, s posebnim naglaskom na istarskim vinima. Vinoljupce će počastiti malim zalogajima, savjetima o vinu, proizvodnji, sortama...

8. DOBRA VINA, ZAGREB

Vinski bar Dobra vina prvi je restoran u regiji koji je uvršten na svjetsku listu restorana Wine Spectatora s najboljim vinskim kartama. Wine Spectatorov “The List” broji 3795 objekata, dominiraju restorani iz SAD-a, a prvo je najbliže takvo mjesto u Austriji. Wine Spectator javno objavljuje kriterije prema kojima dodjeljuje “čaše” pa je sve transparentno i nije oslonjeno na naknade ili marketing, a odabir rade stručnjaci Wine Spectatora prema definiranim kriterijima.

9. VINSKI BAR “KOD ZAJCA” RIJEKA

Mjesto u Rijeci na kojem si možete s užitkom priuštiti više od 100 vrsta vrhunskih vina, pjenušaca i šampanjaca...

10. VINOTEKA VINITA, OSIJEK

Osim širokog izbora vrhunskih vina iz svih regija Hrvatske i uvoza, posebnost Vinoteke su kušanja, prezentacije te individualan pristup svakome. Osječku Vinitu osnovali su Vinko i Tanja Ručević, u sklopu nje se nalazi i Vino bar.

>>ROSÉ - besramna podatnost sljubljivanja sa svakom hranom

Komentara 2

SA
samoborka
22:54 23.12.2015.

makedonska vina su vecinom jeftini kiselisi koji su privlacni domacim alkicima radi niskih cijena i starijoj generaciji navikloj na Jugu. ljudi naivno vjeruju da je ono proizvedeno u zemljama kao Bosna i Makedonija prirodnije i zdravije (jer tamo kao jos uvijek nema toliko kemije) umjesto da shvate da se u siromasne i nerazvijene zemlje slijeva najveci uvezeni krs jer nemaju nikakvih kontrola i da su njihovi proizvodi (danas) jos upitnije sigurnosti i kvalitete nego oni iz razvijenih zemalja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije