Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Težak teret

Od teških torba gore su vrećice iz šopinga

torba
arhiva
09.03.2011.
u 11:46

Ručne torbe koje svakodnevno nosimo trebale bi biti što lakše: koristite malene kovčege koje možete vući za sobom na kotačićima

Zbog mobitela, časopisa, kišobrana, knjige, kozmetičke torbice, planera i boce vode ženska torba teži gotovo tri i pol kilograma! Nimalo lak teret koji žena svakodnevno nosi na ramenu, a koji može i te kako biti opasan po zdravlje. Na to upućuje i nova studija prema kojoj polovica žena pati od bolova zbog nošenja teških torbi. No pate i muškarci, pokazalo je istraživanje Britanske udruge kiropraktičara.

Utječe na držanje

Stručnjaci iz Centra za sportsku medicinu Bupa provjerili su kakve posljedice nošenje torbe od četiri kilograma ima na tijelo. – Nošenje torbe uvelike utječe na držanje i pokrete. Iako možda nećete zapaziti, tijelo se dramatično prilagođava, a to još više dolazi do izražaja kad nosite visoke potpetice – smatra fizioterapeut Russell Stocker te upozorava kako dugoročno nošenje tereta može uzrokovati bolni artritis u malim zglobovima. To su zglobovi duž kralježnice, s obje strane. Može se proširiti i na kralješke i diskove – “jastučiće” hrskavice koji su između kralježaka. Teret ne pogađa samo kralježnicu i ramena nego i vrat te bokove i noge. Domaći stručnjaci isto tako upozoravaju kako nošenje torbica i teških vrećica nije nimalo bezazleno.

 Jedan ili četiri kilograma

 – Nošenje torbica teško bih izravno povezao s nastankom artritisa, no ako je on dijagnosticiran, teška torba može stvarati dodatne poteškoće – objašnjava ortoped dr. Saša Tiefenbach. Dodaje kako je od teške ručne torbice koje žene svakodnevno nose sa sobom veći problem kada se opterete vrećicama s tržnice ili iz samoposluživanja te to nose kući ili uza stube.

 – Svaki kilogram tjelesne težine na kukove i koljena odražava se u obliku pritiska od četiri kilograma, a ako se tome doda težina stvari koje nosimo, pa tako i ženska torbica, posrijedi je dodatan pritisak. No ako žene koje imaju bolne zglobove, a posebno ručne ili ramena nose teške torbe, problemi se povećavaju – zaključuje dr. Tiefenbach.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije