Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vratili sat

Noćas počelo zimsko računanje vremena: Evo što se još mijenja

shutterstock
25.10.2020.
u 08:26

Prema novom zakonu od prošle godine, s promjenom sata više nema obaveze paljenja svjetala na automobilima.

Zimsko računanje vremena kreće zadnje nedjelje listopada, odnosno 25. listopada. Tada se sat pomiče jedan sat unatrag s 3 sata ujutro na 2. Uz to što smo 'dobili' jedan sat sna, mijenjaju se i još neke stvari.

Kako je HEP napisao na svojoj službenoj stranici, povratkom na zimsko računanje vremena mijenjaju se i razdoblja dnevnih tarifa za obračun. Tako će se utrošena električna energija prema višoj tarifi obračunavati u razdoblju od 7 do 21 sat, a prema nižoj od 21 do 7 sati.

Jeste li već očistili radijatore? Evo kako to najjednostavnije napraviti:

1/4

Prema novom zakonu od prošle godine, s promjenom sata više nema obaveze paljenja svjetala na automobilima. Novi zakon paljenje i gašenje svjetala regulira u datumskom razdoblju od 1. studenog do 31. ožujka, a ne po promjenama zimskog i ljetnog računanja vremena.

Također, zbog pomicanja vremena u željezničkom prometu vlakovi će biti zaustavljeni na sat vremena u kolodvorima u kojima se zateknu u skladu s voznim redom.

Ljetno računanje vremena vraća se 28. ožujka 2021. Međutim, prema odlukama Europske Unije, 2021. godine pomicanje sata se ukida. Do tada, sve države članice trebale bi odlučiti hoće li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena.

Nakon pomicanja sata, dulje spavanje zvuči primamljivo: No ovo ima mnoge negativne posljedice!

Ključne riječi

Komentara 72

ST
stefj
14:29 24.10.2020.

Ovo što je EU napravila vodi u kaos s vremenskim zonama, no to je baš prava birokratska odluka. Onda će birokrati opet godinama raspravljati kako da ujednače vremenske zone... Sami sebi daju posla da bi mogli mlatiti praznu slamu. Zamislite koliko komisija će se radi toga osnovati, koliko studija će se platiti, koliko novca će se kroz to zavrtiti. Vjerojatno koja milijarda... Danas nema više ekonomskog razloga za prebacivanje vremena (pitanje da li ga je ikada bilo), odnosno, nema direktnog kroz uštedu energije, već se eventualno može kod nas gledati na način da turisti dobiju sat vremena sunca više na plaži...

Avatar southman
southman
08:33 24.10.2020.

Umjesto da se odluči većinom glasova ostavlja se mogućnost u EU da svatko bira što želi. Pa na što će to sličiti u 2022.

NE
nečešrazbojniče
09:24 24.10.2020.

Pa do kada više? Dosta? Ionako nema nikakve uštede a šteti na zdravlje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije