Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
cijena pretjerivanja

Od litre vina jutro poslije u krvi je još uvijek 1,5 promila

\'vino crveno casa grozdje\'
12.11.2010.
u 09:00

Najbolje je umjereno, do četiri decilitra vina za muškarce i 1,5 decilitara za žene, upozorava prof. dr. Danijel Buljan

Svi koji su se jutros, nakon proslave Martinja, probudili s glavoboljom, mamurni, tako će provesti veći dio dana. Lakog i brzog triježnjenja nema, kao što nema ni čudotvornog napitka, metode ili tablete koji mogu učiniti da posljedice prekomjernog pijenja nestanu kao rukom odnesene, upozoravaju liječnici. Cijenu pretjerivanja u alkoholu se jednostavno mora platiti.

Pomaže samo vrijeme

– Pomaže jedino vrijeme da se organizam oslobodi toksina. Alkohol se sporo izlučuje i nakon pijanstva treba proći najmanje 24 sata – kaže prof. dr. Danijel Buljan, predstojnik Klinike za psihijatriju Kliničke bolnice Sestara milosrdnica.

Nakon večeri koja prođe uz butelju vina ili tri-četiri piva, obično treba deset sati da se organizam očisti, a nakon cijele litre vina i do 24 sata.

– Od litre vina većina u krvi ima oko dva promila alkohola, a drugo jutro još uvijek promil ili čak 1,5 promila. Zato je i taj drugi dan najbolje ostati kod kuće i mirovati. Čovjek sa 1,5 promila nije u stanju ni sigurno hodati, a kamoli voziti. Nije sposoban ni za obiteljske niti za poslovne obveze – upozorava prof. dr. Buljan.

“Direktor” najopasniji

Posebno su neugodna alkoholna pića koja sadrže više metanola, a naročito nezgodan može biti poznati “direktor”.

– Takvo vino može biti vrlo opasno, može čak izazvati akutno zatajenje bubrega, sljepoću, pa čak i smrtni ishod – kaže prof. dr. Buljan.

Nakon pijanstva, drugi dan blago može pomoći pojačano uzimanje vode i sokova, kaže naš sugovornik. Podsjeća da nekontrolirano pijenje alkohola, čemu za Martinje naročito često svjedočimo, pogubno djeluje na mentalne i fizičke sposobnosti te da je najbolji lijek umjereno s čašicom, tri do četiri decilitra vina za muškarce i 1,5 decilitara za žene.

Ključne riječi

Komentara 8

OB
-obrisani-
16:09 12.11.2010.

pero, nekad gugl ne pomaže. Hvala za info.

HO
hotfishlake
10:08 12.11.2010.

jel ovo jos jedan slucaj kupljene diplome: – Od litre vina većina u krvi ima oko dva promila alkohola, a drugo jutro još uvijek promil ili čak 1,5 promila. Zato je i taj drugi dan najbolje ostati kod kuće i mirovati. Čovjek sa 1,5 promila nije u stanju ni sigurno hodati, a kamoli voziti. Nije sposoban ni za obiteljske niti za poslovne obveze – upozorava prof. dr. Buljan. totalna glupost, za vrijeme studiranja sam sigurno litricu drmnul svaki drugi dan i zavrsio faks (na zapadu di se ne moze kupiti diploma) i jos sam radio part-time uz to 75 mi je kila, nisam nikakav mrgan;...ostat u krevetu slijedeci dan?! nebuloza!

JI
jimbeam
11:42 12.11.2010.

Istina,totalna glupost da nakon litre vina drugo jutro ne možeš sigurno hodati,jedino ako imaš 35 kg !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije