Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uništava ih vlaga

Od božićnih ukrasa do namještaja: Ove stvari nikada ne biste trebali spremati na tavan

Pixabay
19.01.2022.
u 07:00

Iako se to čini kao najjednostavnije rješenje, zapravo ćete uništiti svoje predmete

Ako imate potkrovlje, velika je vjerojatnost da ga koristite i kao skladište za predmete koje ne koristite prečesto, poput božićnih ukrasa i desetaka kartonskih kutija. No, iako oslobađa prostor u kući, stručnjakinja je otkrila da temperaturne fluktuacije mogu uništiti neke stvari. Joyce French, stručnjakinja za čišćenje, za The Sun otkrila je stvari koje nikada ne smijete pohranjivati ​​na tavanu.

Elektronika
Među najpopularnijim predmetima koji se nalaze na tavanu je elektronika - od starih kasetofona do starinskih radija - vaše potkrovlje će sigurno imati barem nekoliko njih. Međutim, iako se mogu činiti bezopasnim, spremanje na tavan zapravo predstavlja veliku opasnost. 

"Stara elektronika se uvijek može pregrijati na tavanu. Sklopovi mogu eksplodirati i zauvijek uništiti vaš predmet", objasnila je Joyce.

Kako se to ne bi dogodilo, najbolje je preporučljivo držati elektroniku u hladnijem okruženju i odnijeti starije predmete u centar za recikliranje ili ih čak prodati na internetskoj dražbi.

Kožne cipele držite u kutiji? Nemojte! Ovo su trikovi uz koje će trajati dulje:

1/7

Važni dokumenti
Kada je riječ o pronalaženju savršenog mjesta za važne dokumente, tavan je najgore, jer često postaje vlažno. Osjetljivi predmeti jednostavno ne podnose temperaturne fluktuacije, a vaši važni dokumenti počet će blijedjeti, biti vlažni, prašnjavi ili se lijepiti kako vrijeme odmiče. Umjesto toga, uložite u ormar za pohranu i spustite ga u prizemlje.

Hrana i vino
Dok jedni tavan povezuju s hrpama dokumenata i kartonskih kutija, drugi koriste prostor za spremanje hrane i vina. Tijekom ljeta i toplijih mjeseci, vaše potkrovlje može doseći ekstremno visoke temperature, što može pokvariti konzerviranu hranu.

''Osim toga, neprikladne tople temperature mogu pokvariti skupa vina, dok nametnici poput miševa i štakora mogu kontaminirati i žvakati hranu. Umjesto toga, pohranite kvarljive proizvode i vino na hladnom i suhom mjestu kako bi bili sigurni za konzumaciju”, savjetovala je Joyce.

Boja
Za mnoge je nova godina započela projektima obnove domova, zbog kojih nam često ostaju ostaci boje. No, prema riječima stručnjakinje, boje na bazi ulja mogu biti opasne jer se zagrijavaju na višim temperaturama.

"Lako su zapaljive, pa ih treba držati na mjestu s kontroliranom temperaturom, poput rezervnog ormarića. Dramatične temperaturne fluktuacije također mogu razbiti lateks boju, čineći je neupotrebljivom", preporučila je.

Drveni namještaj
Drvo je dragocjen materijal – može se savijati u vlazi, pucati na vrućini i na njemu može rasti plijesan u vlažnim uvjetima. Drvo također ima tendenciju privući crve, koji mogu pojesti drveni namještaj. Ako već znate da ga nećete koristiti, pronađite nekoga kome ćete ga donirati, prodati ili pokloniti.

Božićni ukrasi
Ako ste se namjeravali popeti na tavan kako biste ih spremili, možda biste željeli razmisliti o tome. Osjetljive tkanine, predmeti koji su pobojani i posebni plastični ukrasi mogu se iskriviti na vrućini i podložni su oštećenju u vlažnom okruženju, poput tavana. Umjesto toga, pohranite blagdanske ukrase u veliku plastičnu kutiju u hladnom okruženju, kao što je garaža.

Majka podijelila trik kako brže osušiti odjeću tijekom zime: Trebate samo jednu plahtu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije