Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAŠTITITE SE

Očekuje nas najezda agresivnih komaraca

komarac
Ilustracija
10.06.2010.
u 09:37

Kako biste se zaštitili od komaraca, odjenite široku odjeću svijetlih boja. Izbjegavajte usku i crnu odjeću koja ih privlači i čini agresivnima.

Ugodne ljetne večeri često mogu pokvariti mala, dosadna stvorenja koja svojim zujanjem prijete da će ostaviti bolne tragove uboda. Stručnjaci upozoravaju da nas ove godine čeka osobito snažna najezda komaraca, a prema nekim europskim istraživanjima, bit će nezasitni. Nisu pomogle ni poplave koje su snašle Slavoniju i pripremile tlo tim insektima.

Osječanka Ankica Bilandžić, svjesna da je čeka najezda, spremna je za komarce! Zaštitne mreže već je postavila na vrata i prozore kuće u baranjskom Bilju nadomak Kopačkom ritu, a u ladice spremila dovoljno kemijskih sredstava protiv letećih krvopija.

Zasad nije ekstremno

– Nećemo se povući u kuće. Vidjet ćemo koliko će ih biti kad jenja vrijeme poplava i povuče se voda – kaže Ankica koja očekuje da će u pomoć protiv komaraca tada priskočiti i lokalna samouprava zaprašivanjem sa zemlje.

U borbu protiv zujavih krvopija već je krenulo 12 ekipa Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije na području grada Osijeka. Od kraja svibnja obradili su 15.000 hektara vodnih površina. No prave probleme očekuju tek kad kroz Hrvatsku prođe najavljeni vodni val na Dunavu.

– Još nije ekstremno. U 15 minuta brojimo od tri do deset uboda komaraca, a prema zdravstvenim standardima tolerira se 15 uboda. No kada se voda povuče u korita, a temperature budu kao posljednjih dana, bit će katastrofa – pretpostavlja Stjepan Rudan, ravnatelj osječko-baranjskog ZJZ-a.

Zaprašivanje kasni

Grad Zagreb izdvojio je ove godine dva milijuna kuna za zaprašivanje koje je počelo kasnije zbog duljeg trajanja natječaja za izvoditelja.

– Tretiranje je počelo na alarmantnim područjima uza Savu i Jarun, a dalje se odvija prema planu na temelju stručnog nadzora – kaže Mirta Lončar iz Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje.

Savjeti

Dok otvorene prostore ne možemo kontrolirati, u zatvorenima je najbolje upotrijebiti repelente koji emitiraju mirise i tako tjeraju komarce. Na otvorenom i u prirodi valja pak redovito nanositi repelente izravno na kožu.

U obalnim dijelovima valja se zaštititi i od tigrastih komaraca.

Budući da su komarci češće u područjima s vodom, ondje ih je teže izbjeći. No tamo gdje se vodne površine mogu izbjeći, valja to učiniti. Građani bi trebali iz kuće i dvorišta ukloniti sve posude s vodom, kante u koje skupljaju kišnicu ili pokušati isušiti lokve jer su to najbolja staništa komaraca, upozoravaju iz zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo.

Kako biste se zaštitili od komaraca, odjenite široku odjeću svijetlih boja. Izbjegavajte usku i crnu odjeću koja ih privlači i čini agresivnima.

Osim toga, izbjegavajte uporabu parfimiranih proizvoda kao što su sapuni, kreme, losioni i slično, jer komarce privlače takvi jaki mirisi.

Komentara 13

VI
vidimškoj
13:29 10.06.2010.

da ne bude navala kao i kod svinjske gripe.

Avatar jozobozo
jozobozo
13:42 10.06.2010.

mrzim komarce

BR
braco
19:30 10.06.2010.

Mi smo prije u selu uzeli navece stare krpe i zapalili. Dim je tjerao komarce, i sijelo je moglo da se nastavi. To su bila vremena...AH

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije