Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zanimljivo

Običaji na sprovodima razlikuju se od zemlje do zemlje: Pogledajte što rade u Kini, Meksiku…

sprovod
Pixabay
22.09.2021.
u 11:30

U dosta dalekih zemalja sprovodi se pretvaraju u slavlje, a ne tugovanje – jer žele što bolje ispratiti preminulu osobu.

U zemljama diljem Europe sprovodi uglavnom izgledaju isto, ali neke daleke zemlje poput Kine, Meksika i Koreje imaju nešto drukčije običaje i tradiciju kada ispraćaju preminule. 

Obitelji u Meksiku, nakon smrti svog člana, postave stolove ili šator na nekom mjestu i ondje provedu sljedećih nekoliko dana. Jedu, piju i donose razne darove kako bi ispratili preminulu osobu.

U Sjevernoj Koreji, recimo, imaju običaj pepeo kremirane osobe staviti u medaljon, a potom ga nose oko vrata. 

Ljudi rođeni na ove datume imaju veću vjerojatnost da će postati uspješni!

Na Tibetu imaju tradiciju koju nazivaju sky burial, odnosno nebeski ukop. Tijelo preminule osobe ostavljaju na vrhu planine da se ono prirodnim putem razgradi. Kako objašnjavaju tamošnji stanovnici, to rade kako bi osoba otišla na drugi svijet bez grijeha. Jednom kada se tijelo raspadne, obitelj skupi ostatke tijela i spali ih.

U Kini se sprovodi održavaju u obliku slavlja kako bi se odala počast preminuloj osobi. Ono što mnoge iznenađuje jest činjenica da se na zabave znaju zvati i striptizete – nisu to smatrali neprimjerenim sve do nedavno, sada razmatraju opciju da se takva tradicija prekine, prenosi UNILAD.

Neobični običaji svijeta: Ako putujete u neku od ovih zemalja, ovo vas može spasiti

sprovod
1/7
Ključne riječi

Komentara 3

Avatar salaso
salaso
13:11 22.09.2021.

neki dan gledam kako negdje u južnoj americi jednom godišnje vade mrtvace iz sanduka, pa pod ruku i zajedno svi s bocama u rukama po ulici...malo prošetaju mrtvace..a ovi se osušili u vrućoj klimi..u odijelu s kapom....strašno nešto..

Avatar Apsalar
Apsalar
12:48 22.09.2021.

Sad zbog Covida nemaju vremena za sve te finese? Masovno ih pale i bježe u smjeru suprotno od vjetra?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije