Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IMPOTENCIJA

O padu spolne moći nije dobro šutjeti pred partnerom

MUŠKARAC ŽENA ROMANTIKA LJUBAV SEKS
Photos.com
23.04.2012.
u 07:30

Sve više mladih muškaraca zbog poslovnog pritiska i stresa pati od problema s erekcijom

Seksualna aktivnost važan je dio psihičkog i fizičkog života te zdravlja muškaraca i žena, bez obzira na to koliko svjetonazori o ovom pitanju bili podijeljeni. Iako se smatramo modernom i zdravstveno osviještenom nacijom, o ovoj se temi vrlo malo govori, a posebno o problemima koji pogađaju podjednako žene i muškarce. Gubitak seksualne moći muškaraca i sve slabiji ili nikakav interes za seksom žena teme su koje najčešće ostaju skrivene iza vrata spavaonica. Muškarci su čak više od žena spremni progovoriti o ovom problemu i zatražiti stručnu pomoć. Žene će teško načeti ovu temu, a dobar ih dio na pad libida gleda kao da – tako mora biti.

– Impotencija je sve češća pojava koja – govorimo li o onoj sa psihičkom pozadinom – ne poznaje životnu dob, socijalni ni društveni razred, obrazovanje ili porijeklo. Vrlo česti uzroci impotencije jesu siromaštvo, briga zbog posla i egzistencije, stresan i menadžerski način života, neredovita aktivnost, pa čak i loša prehrana – objašnjava za Moje zdravlje ugledni urolog prof. dr. Ognjen Kraus.

– Ako nije riječ ni o čemu drugom nego o psihološkom teretu koji ‘čuči’ na vratu muškarca, ovakav bi problem mogao riješiti iskren i otvoren razgovor s liječnikom kojeg se ne treba ustručavati posjetiti i potražiti pomoć, ali i s partnerom. Povjerenje je vrlo važan čimbenik kada je riječ o seksualnoj aktivnosti – objašnjava ugledni urolog te dodaje kako neki lijekovi poput onih za visoki tlak, lijekovi za neurološka i psihička oboljenja, hormonalna terapija kod hipertrofije prostate te dijabetes mogu biti uzrok impotencije.

Znatno ozbiljniji problem onaj je kada je riječ o organskoj impotenciji, posljedici operacije i radikalne prostaktektomije.


Dilema – zdravlje ili moć

– U ovakvim slučajevima potrebno je liječenje, no prvi je korak dijagnostika. U nekim slučajevima do impotencije dolazi zbog posljedica operacije kada su radikalnim zahvatom oštećeni živci odgovorni za erekciju. No, danas se pazi na to da većina zahvata, posebno ako je riječ o početnoj fazi karcinoma prostate, bude poštedna kako bi se sačuvale živčane niti o kojima ovisi erektivna sposobnost. Iako je važno prvenstveno liječiti maligno oboljenje, mnogim je muškarcima često važnija erektivna funkcija nego zdravlje – objašnjava prof. dr. Kraus.

Problemi u seksualnom životu pogađaju i žene. Libido – seksualna želja ili ‘sex drive’ – različit je kod svake žene i ovisi o mnogo čimbenika. Gubitak ili smanjenje libida ni kod žena – baš kao ni kod muškaraca – ne poznaje godine i može nastupiti kod žena bilo koje životne dobi.

– Riječ je o smanjenju seksualne želje, koja obično počinje postupnim izostankom prihvaćanja bilo koje seksualne akcije koja više nije ugodna ili je čak postala bolna. Gotovo svaka žena u nekom će razdoblju svog života iskusiti fenomen smanjenja libida – objašnjava prof. dr. Dražen Postružnik, specijalist ginekolog. Može to biti, dodaje prof. dr. Postružnik, kratkotrajna pojava, ali i trajati dulje vrijeme. Razloga ima više – porođaj, razdoblje dojenja, stres, pa čak i ‘klimava’ veza ili brak... Katkad se gubitak libida poklapa s nejednakim seksualnim očekivanjima i apetitima partnera.


Povjerenjem do zadovoljstva

– Na libido može utjecati razina hormona, npr. kod žena u menopauzi padaju razine estrogena i progesterona pa je smanjenje libida redovita pojava. No, i čitav niz patoloških stanja ima utjecaj na libido: anemija, infekcije genitourinarnog trakta, bolesti štitnjače, depresija... Za izostanak seksualne želje mogu biti odgovorne i situacije s genitalnim organima (dispareunija, vaginizam, problemi s orgazmom). Libido je često inhibiran i stresom, depresijom, anksioznošću, patnjom, sramom, a i uzimanje nekih lijekova poput antidepresiva, oralne kontracepcije, lakih droga i alkohola također ima negativan utjecaj na libido – objašnjava ginekolog. Dodaje kako se žene ne bi trebale brinuti o učestalosti prakticiranja seksa u paru. Ne postoji formula kada je riječ o seksu i njegovoj frekvenciji, nego važnost zadovoljstva obaju partnera. Zdrav život, kontrola stresa, izbjegavanje seksa ‘reda radi’ i otvoren odnos s partnerom ključ su za rješavanje problema s libidom, ako nije riječ o težem organskom poremećaju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije