Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vi pitate

O ovrsi morate biti obaviješteni i potpisati potvrdu

porez, prijava
Duško Marušić/PIXSELL
04.04.2011.
u 14:34

Računi su joj blokirani iako nije primila ni prijedlog o ovrsi ni rješenje o ovrsi. Uz njezin poslovni račun, blokiran joj je tekući, devizni i djetetov račun

Pitanje: Čitateljica želi savjet oko ovrhe koja joj je stvorila problem i ostavila je bez sredstava za život. Ona je, kaže, Poreznoj upravi dugovala novac, a riječ je o svoti od oko 50-ak tisuća kuna, koju je izračunala ugrubo. Vjerojatno dugu pripadaju i kamate, no koliko točno, to ne zna. Računi su joj blokirani iako nije primila ni prijedlog o ovrsi niti rješenje o ovrsi. Uz njezin poslovni račun, blokiran joj je tekući, devizni i djetetov račun. Ne bježi od plaćanja duga, no bez sredstava za život neće moći raditi i zarađivati te će presahnuti uplate na žiro-račun i mogućnost ovrhe bilo kakvog novca. 

Odgovor: Pošta i pravosuđe sklopili su poprilično nejasan dogovor, koji nije u skladu sa zakonom, o načinu isporuke ovršnih prijedloga i rješenja, kaže Tomislav Lončar iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača. Zakonitost ovršnog postupka podrazumijeva potvrdu da su oni čija se sredstva ovršuju obaviješteni o tome. Poštar bi trebao imati potpisanu potvrdu fizičke osobe koja je preuzela rješenje o ovrsi. Budući da gospođa nije preuzela rješenje o ovrsi, ona nije mogla ni stupiti na snagu bez obzira na to što je kopija dostavljena banci, tj. Fini. U njemu jasno stoji koji se račun ovršava, a druge račune ne bi trebalo blokirati jer je protuzakonito.

Ključne riječi

Komentara 3

DE
denismadzar
17:19 11.08.2011.

i meni se upravo desio isti slučaj. stiže ovrha, ali neznam na koji iznos, fina mi blokira sve račune, bez prijašnjeg pisanog traga na koji iznos, pa se sada pitam od kuda da im platim cca pišljivih 6 somova, novacaa imam, volju da to riješim također, ali ne mogu do vlastitih sredstava. možda bi mi jadranka sada pomogla da mi posudi tu siću, a ja ću joj vratiti odmah čim me odblokiraju. stvarno živimo u lijepoj našoj koju vjerovatno nitko nije takvu zamislio. pozdrav svima koji su izmislili ovakve sisteme da pomognu svom narodu.

DU
Deleted user
08:38 05.04.2011.

Ne treba nama Robin, nego Matija Gupec pa opet sve ispočetka.

IV
ivicas
20:24 04.04.2011.

ovo mi sve vise lici na pricu o Robin Hoodu i onom serifu koji je otimao zadnje zalogaje siromacima i punio svoj prepuni podrum . samo sto je od onda proslo 1500 godina a mi smo mislili da serifa visee ne bu A gdje je nas Robin?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije