Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uskoro rekonstrukcij

O ljepoti naših lica zaslužno je čak pet gena

djeca
afp
16.09.2012.
u 15:59

Otkriveni su gena koji velikim dijelom utječu na proporcije lica, pa će znanstvenici uskoro "kreirati" naša lica kao što se "riše" fotorobot

 

Danski znanstvenici otkrili su pet glavnih gena koji određuju oblik ljudskog lica. Iako oni već sada mogu s određenom sigurnošću odrediti boju kose ili očiju osobe na temelju DNK, istraživači sada žele rekonstruirati vanjski izgled čovjeka samo na temelju njegovog genetskog materijala što bi bilo izuzetno korisno kriminalističarima, arheolozima i slično...

Manfred Kaiser, genetičar sa sveučilišta u Rotterdamu prije osam godina počeo je raditi na tome kako bi na osnovi DNK mogao formirati portret neke osobe. Pronašao je da je pet osnovnih gena koji u utječu na izgled lica. Jednog od njih, RAHZ, već se od ranije povezuje s oblikom lica djece, a druga dva pronađena gena posljedica su radova na otkrivanju mutacija poput zečje usne. Posljednja dva gena otkrivena su nedavno, iako još nije moguće u potpunosti rekonstruirati oblik lica, prenosi Palomarhealth.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije