Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRUĆINE

Nužna termička obrada, ali i oprez pri kupnji

25.05.2009.
u 18:00

Ljetne vrućine krive su i za brojna trovanja hranom, te u zadnje vrijeme sve prisutniju salmonelu. No, sve su to nevolje koje se uz malo pažnje mogu izbjeći, a oprez s lako pokvarljivim namirnicama sačuvat će zdravlje cijele obitelji.

Oprez s ribom i jajima
Bit će dovoljno malo planiranja, te oprez pri kupovanju, skladištenju i pripremanju hrane. Lako pokvarljive namirnice – ponajprije ribu, školjke i jaja – kupujte samo u trgovinama koje imaju rashladne uređaje. Štoviše, to je propisano i zakonom, koji se, po običaju, ne provodi potpuno, pa će vam i po najvećim vrućinama prodavačice na tržnici ponuditi svježa domaća jaja. Stoje li u košari ispod pulta, bježite glavom bez obzira.

Kupujete li ribu i morske plodove u svojoj omiljenoj ribarnici, ponesite sa sobom termo-torbu kako se te osjetljive namirnice ne bi pokvarile dok stignu do vašeg hladnjaka.

Također, pazite na svu hranu u kojoj se nalaze sirova jaja – jer je samo termička obrada svježih jaja ljeti dovoljno sigurna. Izbjegavati stoga treba majoneze, ali i sladolede te kremaste kolače. Liječnici preporučuju da se jede samo industrijski sladoled, jer je on najsigurniji, pogotovu za djecu, ali povjerenje možete dati i poznatim slastičarnicama koje imaju veliki dnevni promet, pa stalno imaju svježe pripremljen sladoled.

Higijena namirnica
No, tajna zdrave prehrane ljeti nije samo u oprezu pri kupnji već i skladištenju i pripremanju namirnica. Mnogo više pažnje morate posvetiti higijeni – od čistoće hladnjaka do posebnih posuda (obvezno s poklopcem) u koje ćete pohraniti namirnice pa sve do takvih pojedinosti kao što su čiste krpe kojima ćete brisati površine na kojima pripremate hranu. Naoko je riječ o banalnim savjetima, ali trovanje hranom ljeti je ozbiljan zdravstveni problem koji se uz malo pažnje lako može izbjeći.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije