Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jeste li znali?

Nutricionisti tvrde: Brokulu biste trebali pripremati isključivo ovom metodom

Shutterstock
23.02.2021.
u 09:30

Jedno istraživanje pokazalo je i da bi bilo dobro jesti sirovu brokulu.

Brokula je jedno od najzdravijih povrća – iznimno je ljekovita, sadrži mnoštvo antioksidansa, pomaže u zaštiti od raka, ima mnogo vitamina C, jača imunitet, održava normalnu razinu tlaka... No, to ne znači da je možete pripremati bilo kako jer nepravilnom metodom pripreme možete uništiti sva svojstva i djelotvornost, otkrili su znanstvenici u istraživanju na sveučilištu u Illinoisu.

Kuhanje u kipućoj vodi ili na visokoj temperaturi u mikrovalnoj pećnici uništava sva dobra svojstva, pa znanstvenici preporučuju da brokulu kuhate isključivo na pari i to četiri do pet minuta.

Poslužite se ovim odličnim trikom i iscijedite sav sok iz limuna: Potreban vam je samo štapić za ražnjiće!

Kako prenosi Daily Mail, povrće je kuhano onda kada blago promijeni boju, ali ne smije do kraja omekšati kako bi zadržalo vitamine i minerale. 

Jedno istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry pokazalo je i da bi bilo dobro jesti sirovu brokulu jer su oni koji je tako jedu bolje apsorbirali sulforafan koji sadrži u usporedbi s onima koji su je jeli kuhanu.

Znate li da gljive i ovo povrće vjerojatno perete krivo? Ovo je dobro znati:

1/4
Ključne riječi

Komentara 1

MO
montello
18:12 23.02.2021.

nema do brokule

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije