Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10 pogrešnih tvrdnji

Nutricionisti kažu da su ovo najčešći mitovi o hrani, a u njih najviše vjeruju oni na dijetama

dijeta
Shutterstock
24.03.2021.
u 07:00

Mnogo dijeta preporučuje i određeni broj unesenih kalorija što nekima može pomoći izgubiti kilograme, ali je potpuno nebitno kad je riječ o zdravlju, kažu nutricionisti

Većina se dijeta temelji na potpunom ili djelomičnom izbacivanju pojedinih skupina namirnica, no stručnjaci upozoravaju kako to nije najbolji način za mršavljenje. Nutricionisti Sophie Bertrand i Bari Stricoff kažu tako da postoji deset stvari koje bismo svi trebali znati o prehrani, jer nam te činjenice mogu pomoći održati zdravlje, ali i optimalnu tjelesnu težinu.

1. Masnoće ne debljaju koliko se misli

Jedna od najvećih zabluda kad su dijete u pitanju je da najviše debljaju proizvodi koji sadrže mnogo masnoća, zbog čega sve više ljudi u trgovinama traži one bez ili s malo masnoće, no iz Nacionalne zdravstvene službe (NHS) kažu kako su manje količine masti u ljudskoj prehrani neophodne jer su glavni izvor esencijalnih masnih kiselina koje tijelo ne može samo stvoriti.

I Bertrand i Stricoff tako napominju da bi čak trećina naše energije trebala dolaziti iz masti, i to iz namirnica poput orašastih plodova, sjemenki i avokada, ali i iz zasićenih masti.

- Zasićene se masti obično nalaze u životinjskim proizvodima i dobro ih je uključiti u prehranu da bi ona bila uravnotežena, posebno omega 3 masne kiseline - rekli su nutricionisti.

2. Za zdravlje ne trebate brojati kalorije

Mnogo dijeta preporučuje i određeni broj unesenih kalorija što nekima može pomoći izgubiti kilograme, ali je potpuno nebitno kad je riječ o zdravlju.

Foto: Shutterstock

- Ukupni bi se unos kalorija trebao sastojati od visokokvalitetnih bjelančevina, zdravih masti i cjelovitih ugljikohidrata s puno voća i povrća - kažu nutricionisti i dodaju kako je brojanje kalorija često samo 'bespotrebno ograničavanje'

3. Organizam ne treba detoksikacije

Čišćenje sokovima ili ispijanje vode od limuna ili đumbira za 'detoksikaciju tijela' ovi nutricionisti nazivaju popularnim trendovima za koje mnogi pogrešno vjeruju da će im pomoći u borbi s viškom kilograma.

- Bubrezi i jetra sami detoksiciraju tijelo i nema potrebe za limunovom vodom ni sokom od celera - kažu, a najvažnije je, dodaju, redovito konzumiranje voća i povrća jer oboje sadrži vitamine i minerale koji se povezuju sa zdravljem.

- Nijedna hrana ili namirnica nema sposobnost detoksikacije ili čišćenja tijela - objašnjavaju Bertrand i Stricoff.

Hrana koja je štetna, a mislili smo drukčije

dijeta
1/4

4. Ugljikohidrati ne uzrokuju debljanje

Mnogo pomodnih dijeta sugerira da se smanji unos ugljikohidrata, no ako pokušavate smršavjeti ne trebate iz prehrane isključiti niti jednu skupinu namirnica.

Foto: Wikimedia commons

NHS tako navodi da bi polovica dnevnog unosa hrane trebali biti ugljikohidrati, i to namirnice poput tjestenine, kruha, krumpira i riže.

5. Glad ne treba zanemarivati

Kad tijelu treba gorivo, ono će vas samo obavijestiti.

- Dijeta nas potiče da zanemarimo glad, no taj je instinkt pozitivan i bitno ga je prihvatiti - kažu Bertrand i Stricoff, jer će inače tijelo ubrzo trebati još veće količine.

6. Ne treba izbjegavati gluten

Gluten je samo protein iz pšenice i svega 0,5 posto populacije zaista treba prehranu bez glutena, a za druge on nije štetan.

- To što je nešto 'bez glutena' ne znači odmah i da je zdravo - kažu nutricionisti.

7. S prehranom budite fleksibilni

Mnogi koji su na restriktivnoj dijeti sebi povremeno 'dopuste' nešto što 'ne bi smjeli', no takve navike mogu stvoriti nezdrav odnos s hranom.

Foto: Shutterstock

- Ako osjećate potrebu da 'varate' u prehrani, nešto radite krivo - kažu nutricionisti i savjetuju da budete fleksibilni kod izbora obroka i da nikad ne osjećate krivnju jer ste nešto pojeli. 

8. Izbacite sokove 

Neko su vrijeme sokovi za čišćenje sokova bili izuzetno popularni, no ubacivanje hranjivog voća i povrća u blender nije preporučljivo.

Nutricionisti kažu da su smoothieji puno hranjiviji od sokova i da su mnogo zdravija opcija, a najbolje je, ističu, konzumiranje cijelog voća.

9. Nemojte biti opterećeni s vremenom obroka

Jedan od mitova o prehrani je da bismo svaki dan u 18 h trebali prestati jesti. 

Nutricionisti naime kažu kako probavu ne diktira doba dana, a naš probavni sustav radi isto ujutro i navečer.

Foto: Shutterstock

10. Jedite više voća i povrća

Još jedan mit je, kažu, da od prehrane bogate povrćem koristi ima samo okoliš.

- Prema Britanskom Javnom zdravstvu samo 31 posto odraslih i osam posto tinejdžera ispunjava preporuke o dnevnom unosu voća i povrća, a ono snižava krvni tlak, održava zdravlje srca, pomaže u prevenciji dijabetesa tipa 2, smanjuje mogućnost pojave karcinoma i još mnogo toga - rekli su  Bertrand i Stricoff za The Sun.

Podgrijavao burek uz pomoć dezinficijensa, pa zaradio ukor!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije