Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novo istraživanje

Novo istraživanje donosi rješenje u borbi protiv ćelavosti? Mogle bi pomoći matične stanice iz masnih tkiva...

shutterstock
19.05.2020.
u 10:06

Androgenetska alopecija je bolest koja zahvaća 50 posto muškaraca i 50 posto žena starijh od pedeset godina. Iako postoje lijekovi, oni imaju mnogobrojne negativne nuspojave. No znanstvenici vjeruju da su pronašli sigurno rješenje za ovaj problem.

Matične stanice uzete iz masnog tkiva koriste se kao novo rješenje koje potiče ponovan rast kose kod osoba s problemom gubitka kose ili andrgoenetskom alopecijom, prenosi Daily Mail. Androgenetska alopecija je bolest uzrokovana genetikom, hormonima i vanjskim faktorima, a može se pojaviti kod žena i kod muškaraca. 

Istraživanje sa sveučilišta u Južnoj Koreji pokazalo je da se s ovom bolesti muči 50 posto muškaraca te 50 posto žena starijih od pedeset godina. Ovo istraživanje skupilo je 38 osoba, 29 muškaraca i 9 žena, koji imaju problema s gubitkom kose te su vidjeli značajan rast kose nakon 16 tjedana. 

Autori istraživanja kažu kako gubitak kose nije opasan za život, ali iznimno utječe na samopouzdanje i psihičko zdravlje osoba koje se bore s tim problemom. Iako postoje određeni lijekovi, oni uglavnom imaju mnogobrojne negativne nuspojave, poput erektilne disfunkcije i pad libida. 

Pronalazak ovog rješenja dogodio se kada su znanstvenici otkrili da stanice masnog tkiva ispuštaju hormone za rast koji pomažu stanicama da se razvijaju. Nakon detaljnog proučavanja, otkrili su da mogu pokrenuti povećanje faktora za rast te tako povećati broj dlaka.  “Prijašnja istraživanja su pokazala da ovo rješenje može potaknuti rast kose kod muškaraca i žena s alopecijom. No nijedno ispitivanje u kontroliranim uvjetima nije istraživalo učinke i sigurnost ekstrakta matičnih stanica masnog tikva u rješavanje alopecije”, rekao je profesor Sang Yeoup. 

Stoga su napravili istraživanje koje je pratilo 38 osoba, od kojih je pola dobilo matične stanice masnog tkiva, a pola placebo. Nakon 16 tjedana, grupa koja je dobivala matične stanice imala je značajan porast u količini kose te u dijametru folikule. Autori istraživanja tvrde da matične stanice imaju veliki potencijal u alternativnim načinima poticanja rasta kose, jer povećava njezinu gustoću i debljinu. Sljedeći korak su istraživanja na većem broju ljudi, ali smatraju da su pronašli odlično i sigurno rješenja za androgenetsku alopeciju.

Pogledajte koliko muškarci poznaju ženske beauty proizvode:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije