Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OVO NISMO OČEKIVALI

Istraživanja kažu kako vas vaše tetovaže polako ubijaju

Shutterstock
04.09.2019.
u 06:56

Tetovaže ipak nisu toliko bezopasne koliko smo mislili. Potvrđeno je kako u određenim kombinacijama pigmenta i igle dolazi do otpuštanja nanočestica metala koje potom putuju u organizam.

Novo istraživanje pokazalo je da nanočestice metala igala za tetoviranje putuju u limfne čvorove, piše Fox News.


Za vrijeme inicijalnog istraživanja mislilo se kako je riječ samo o pigmentima za tetovažu, ali daljnjim razvojem otkriveno je i da čestice metala migriraju s igle.

Razloga za brigu nemaju svi jer je otkriveno da se ove čestice mogu pronaći samo u određenim kombinacijama pigmenta koje sadrže titanov dioksid koji je tipičan za bijelu tetovažnu tintu. 

Migracija ovih čestica moguće je objašnjenje za alergijske reakcije koje nastaju nakon tetoviranja.

Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR) krovna je institucija koja je provela ovo istraživanje, a autorica Ines Schreiver potvrdila je kako se rezultati ne mogu točno odrediti u ovom trenutku.

– Nažalost, danas ne možemo odrediti točan utjecaj na ljudsko zdravlje i mogući razvoj alergija koji dolazi zbog trošenja igle za tetoviranje. Da bi se točno ustanovile posljedice potrebno je dugoročno istraživanje i monitoring zdravlja tisuća ljudi tijekom nekoliko desetljeća – konstatirala je Schreiver.

Komentara 15

DU
Deleted user
08:17 04.09.2019.

Tetovaža, fuj!

ZA
zagi101
10:20 04.09.2019.

čim unosiš boju pod kožu mora biti štetno, nije bezveze da tetovirani ne mogu davati krv za transfuziju

Avatar rijetko kulturan
rijetko kulturan
09:40 04.09.2019.

Isticanje *posebne osobnosti* ima svoju cijenu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije