Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zanimljivo

Novo istraživanje otkrilo: Psi sve više razvijaju alergije jer ih vlasnici previše tetoše

shutterstock
18.09.2020.
u 15:30

Stručnjaci su također upozorili da su labradori, koji su bili najpopularnija pasmina 2019. godine, posebno osjetljivi na ove alergije, kao i jorkširski terijeri.

Bilo to s igračkama, poslasticama ili maženjima - svi volimo malo razmaziti svoje pse. Međutim, novo istraživanje otkrilo je da razmaženi psi češće pate od alergija, što može uzrokovati zdravstvene probleme. Istraživanja stručnjaka za veterinarske bolesti sugeriraju da do 20 posto od osam milijuna pasa u Velikoj Britaniji pati od alergija i da njihova stanja pokreće ugodan način života. prenosi metro.co.uk.

Istraživanje je pokazalo da povećana količina vremena provedenog u zatvorenom, sjedenje na trosjedu i jedenje ljudske hrane uzrokuje da naši četveronožni prijatelji pate od alergija. Stručnjaci su također upozorili da su labradori, koji su bili najpopularnija pasmina pasa 2019. godine, posebno osjetljivi na ove alergije, kao i jorkširski terijeri. 

Doktor Dan O’Neill, viši predavač epidemiologije životinja na Kraljevskom veterinarskom učilištu, kaže da su alergije odgovorne za neka od najčešće zabilježenih stanja, uključujući iritaciju kože i probleme s ušima i očima. Njegovo istraživanje sugerira da 2,56 milijuna britanskih pasa pati od upale i da je oko 1,6 milijuna tih slučajeva povezano s alergijskom reakcijom. Smatra se da ako pas odraste u čistoj kući, tada njegov imunološki sustav nije dovoljno ugrožen - što može dovesti do pretjerano osjetljivih imunoloških odgovora.

Također sugerira da čimbenici okoliša mogu uzrokovati alergene, poput izloženosti 'mrtvim tijelima grinja' pronađenim u jastucima i poplunima koje psi koriste. - Što više žive s ljudima, to su psi više izloženi alergenima. Mnogi se uzgajaju vani i u uzgajivačnicama, ali sada ih imamo unutra. Iako je to za psa možda dobro jer je toplo, to je okruženje koje će vjerojatnije izazvati alergije. - tvrdi O’Neill.

Mladiću u centru Zagreba imao neobičan pothvat - spasio je šišmiša:

Komentara 1

SJ
Sve je uzalud
18:24 25.09.2020.

......vlasnici vole svoje ljubimce a veterinari dobro naplaćuju našu ljubav prema njima.....tako treba i biti, veterinar je sinonim za kućne ljubimce.....a krave i ovce vode računa same o sebi....😇

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije