Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobra vijest...

Novo istraživanje: Nemojte se odricati kave, čini nam više koristi nego štete

shutterstock
14.11.2020.
u 17:48

Kava smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2, razvoja bolesti jetre, depresije, te neuroloških poremećaja poput Parkinsonove bolesti i bolesti srca

Mnogima je poznato da su razne studije o kavi zaključile da ona šteti organizmu: između ostalog jer povećava rizik od raka mokraćnog mjehura, narušava zdravlje crijeva i ostavlja tamne mrlje na zubima. Ipak, novija su istraživanja pokazala da kava može čak smanjiti rizik od nekih vrsta karcinoma, zbog visoke razine antioksidansa i sprečavanja oštećenja DNA.

Također, pokazalo se da kava smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2, neuroloških poremećaja poput Parkinsonove bolesti i bolesti srca. Uz to, ispijanje kave može vam, tvrde neki znanstvenici, pomoći i da živite dulje, pa čak i poboljšati tjelesne performanse. 

Foto: screenshot/facebook

Ako ste kao i mnogi 'zapeli' između ovakvih oprečnih mišljenja, možda je dobro znati da studija objavljena u novom broju uglednog znanstvenog časopisa Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety kaže da od pijenja kave imamo puno više koristi nego štete, piše portal Shape.

A da bi proučili argumente za i protiv, istraživači sa Sveučilišta Ulster u Ujedinjenom Kraljevstvu pregledali su više od 1.200 objavljenih studija na ovu temu, od kojih su neke napisane još davne 1970. g. Konsenzus među njima bio je da konzumacija tri do četiri šalice kave dnevno neće naštetiti zdravlju, dapače imati će i neke zdravstvene koristi.

Maslinici - živa povijest predaka pretvorena u uspješan biznis

1/3

Najpoznatiji sastojak kave je svakako kofein koji djeluje na blokiranje inhibitornog neurotransmitera adenozina u mozgu. Kad je adenozin blokiran, otpuštaju se neurotransmiteri norepinefrin i dopamin, što djeluje na povećanje budnosti i koncentracije. Osim toga, neka istraživanja pokazuju da kofein može ubrzati metabolizam u prosjeku za 3  do 11 posto.

Foto: Grgur Žučko/PIXSELL

Neki od poznatih pozitivnih učinaka kave su:

  • pomaže u prevenciji kroničnih bolesti poput bolesti srca i dijabetesa,
  • sprječavanje razvoja Parkinsonove bolesti,
  • smanjen rizik od razvoja bolesti jetre,
  • smanjen rizik od razvoja depresije. 

Ipak, istraživači s Ulstera ističu da je potrebno više informacija da bi se znala točna ravnoteža između koristi i eventualnih rizika pijenja kave - pa će se kavopije za sada trebati zadovoljiti sa 'sigurnom blagom koristi'.

Nastavljamo s predstavljanjem kandidatkinja u projektu Diva godine Kristina Ivanuš ispričala nam je svoj priču

Nastavljamo s predstavljanjem kandidatkinja u projektu Diva godine ✨ Kristina Ivanuš ispričala nam je svoj priču ❤️

Nastavljamo s predstavljanjem kandidatkinja u projektu Diva godine ✨ Kristina Ivanuš ispričala nam je svoj priču ❤️

Objavljuje Večernji list u Ponedjeljak, 9. studenoga 2020.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije