Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vinarija Pavlomir

Nova vinska zvijezda: Palinkaš je u Vinodol vratio žlahtinu

VINARIJA PAVLOMIR KOD NOVOG VINODOLSKOG
Foto: arhiva
1/5
05.07.2018.
u 14:45

U Vinodolu, posve zapuštenom a nekoć slavnom vinorodnom području, prognani Vukovarci početkom 1992. obnovili su vinogradarstvo i vinarstvo

Pavlomir je krupnim slovima upisan na hrvatsku vinsku kartu, iako mnogi vinoljupci ni ne znaju za tu lokaciju i njihova vina. Na pola je puta između Novog Vinodolskog i Bribira, u slavnom Vinodolu, u prelijepom krajoliku. Iako ta dolina duguje ime vinu – nekada je imala i više od 300 hektara vinograda – prije 20-ak godina bila je potpuno zapuštena.

Preokret se dogodio 1992. godine, i to zbog goleme nevolje. U hotele u Novom bili su smješteni prognani Vukovarci…a vrijedni Slavonci nisu se mogli pomiriti s besposlicom.

- Na samom početku siječnja nas sedmorica primili smo se posla u zapuštenoj Vupikovoj vinariji i na zaraslom okolnom zemljištu, govori protagonist ove priče Miroslav Palinkaš. Andrija Biro bio je glavni u vinskoj proizvodnji, a Palinkaš u trgovini. Biro se uskoro umirovio, a od te sedmorice „veličanstvenih“ ostao je samo on. Tvrtku Pavlomir d.o.o. osnovao je 2008. godine, njen je i sada vlasnik, doduše jest u mirovini sa 40 godina staža, ali i dalje ne miruje, a direktorica je supruga Spomenka. Žive u obližnjem
drevnom gradiću Bribiru.

VINARIJA PAVLOMIR KOD NOVOG VINODOLSKOG
1/5

U sklopu tvrtke je Vinska kuća Pavlomir, vinarija koja spada među najljepše i najuređenije takve objekte u Hrvatskoj, a na Hrvatskom primorju nema joj ravne. Palinkaš ima 40 hektara zemljišta, od toga su 30 ha vinogradi; planira još iskrčiti hektar šume i posaditi masline, kako bi imao i vlastito maslinovo ulje. Kapacitet najsuvremenije opremljene vinarije je 250.000 litara, godišnje napravi oko 150.000 litara vina. U sve to moralo se uložiti golema sredstva, kredite se i danas vraća…Ali, zato je sada i turistička atrakcija, brojnim autobusima gosti pristižu odasvud i odlaze oduševljeni.

Palinkaš se proslavio i time što je u Vinodol vratio žlahtinu, koja je zapravo tu domorodna, odatle je potekla. Pa se ljuti kad mu kupci traže – vrbničku žlahtinu; usput, i predsjednik je Udruge vinara žlahtina. Prvi je put dobila vrhunsku kategoriju! Osobno se brine o vinogradu, svako je jutro uz lozu već u 6 sati…Ove se godine nada najboljem urodu dosad, trsovi sjajno izgledaju…Bratu Dinku briga je pak podrum. Kad je počinjao s tim poslom, posadio je i frankovku, dotad dakako nepoznatu u Vinodolu. No oštra tamošnja klima i mrazevi ne pogoduju joj, pa ju je odlučio iskrčiti. Izvadit će i dio chardonnaya, ostavit će ga samo za pjenušce, iskrčit će i bijeli pinot, a dosadit će žlahtinu, ukupno na 12,5 ha, te muškat žuti. Sadit će i novu sortu u tom kraju, merlot, za kupaže, a prvi je u Vinodolu posadio i cabernet sauvignon, koji tu daje sjajno vino iznimnih osobina.

Onaj iz `16 bio je 11 mjeseci u barriqueu, jako je tražen, ali – nema ga dovoljno…Prava je poslastica i chardonnay iz barriquea, prvi
pa izvrstan pokušaj
, ali samo na kapi, za posebne prigode…

U vinariji je 48 cijenjenih hrastovih bačvica, barriquea, za chardonnay te za cabernet sauvignon; od te sorte radi i vrlo dopadljiv rose, ali ga rabi i za pjenušac…Palinkaš je napravio čak tri pjenušca, sve klasičnom metodom: rose, prije toga odmah proslavljen „1288“ (ime u čast Vinodolskog zakonika), te San Marino, po nazivu slikovitog otočića ispred Novog.

Treba li reći da su prostori Vinarije okićeni mnogobrojnim medaljama i priznanjima? Na raznim ocjenjivanjima, od Požege do Vinistre, ove je godine osvojio čak šest zlatnih medalja od sedam uzoraka!

A i ovo je važan događaj za ovu vinariju i širu okolicu: rose se zove – Ružica Vinodola! Zašto? U tom se prostoru već nekoliko godina sredinom kolovoza održava nadaleko popularan izbor – Ružice Vinodola! Obnovljena je to stara, tradicionalna priredba na kojoj se natječu tamošnje djevojke, ali i iz susjedstva, čak i do Zagreba – ne samo po ljepoti, nego i u umijeću s poslovima oko grožđa i vina – branju, tiještenju nogama (!), poznavanju vina…

U sklopu vinarije je i prostrana, atraktivna kušaonica, klupe su i oko vinarije, te omanja prodavaonica u kojoj se vina prodaju i u buteljama i rinfuzno, i prehrambeni proizvodi, sve hrvatskog podrijetla. Palinkaši su iz Šarengrada, gdje i danas imaju četiri hektara vinograda, o kojem se više brinu otac Josip (sad su ga godine pritisnule), brat Dinko, ali i Miro se pridruži kad zatreba, u berbi pogotovo. Pa se i ta graševina prodaje u vinariji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije