Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plesna škola "Lijeva&Desna"

"Hrvati i ples nisu najbolji prijatelji, a mnogi ne znaju da tamo ima zgodnih žena"

Privatni album
27.11.2018.
u 09:46

Marko Mrkić stoji iza novoosnovane plesne škole "Lijeva&Desna" kojom želi pokazati da ne vrijedi ona, mnogima omiljena, "imam dvije lijeve, ne znam plesati"!

Koliko ste puta bili na svadbi i samo čekali da dođe hrana na stol... Ne da biste jeli, nego da konačno sjednu svi ti plesači zbog kojih vi i sjedenje izgledate poput "crne ovce"? Ili svi izlasci kad se društvo "razbaca" na plesnom podiju, a vi ipak ostanete stajati po strani...

Zahvaljujući Marku Mrkiću i plesnoj školi "Lijeva&Desna", takvih će situacija, nadamo se, biti sve manje! 

Marko u prostoru plesne škole za vrijeme renovacije
Foto: Privatni album/MailOnline

On ima 27 godina iz Zagreba i vodi, kako sam kaže, najzabavniju plesnu školu u Zagrebu – "Lijeva&Desna".

Oduvijek sam imao aspiracija prema plesu, prvo su mi svi ti udovi letjeli na sve strane i ne želim ni znati kako je to izgledalo s 13 godina. Nedugo zatim upisujem plesnu školu i dovodim prvo ruke, a potom lijevu i desnu nogu u red. Tada kreće moja plesna karijera gdje sam bio hrvatski reprezentativac i sa svojom plesnom partnericom, Emilijom Damić, predstavljao Hrvatsku na brojim natjecanjima vani.

Njegova plesna karijera završila je 2017. godine, a znanje je odlučio prenositi na druge. Kaže kako je i sam učio od najboljih hrvatskih i stranih trenera pa je od njih pokupio mnogo znanja, ali kad podučava druge, nastoji im ga prenijeti na mnogo zabavniji i ležerniji način. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Još od kad sam bio klinac, pjesma ‘Zagreb, Zagreb’ mi je zabetonirana u pamćenje. Svaki povratak s puta, završavao bi tom pjesmom, a capella varijantom u jugiću - u izvedbi moje obitelji koja nije nešto pretjerano glazbeno talentirana, za razliku od Ive Robića ili Zdenke Vučković. Kad sam i sam s 12-13 godina skužio da nemam pojma pjevati, našao sam nešto što mi ide bolje - a to je ples! I došao na ideju da promijenim svijest zagrepčaneca o plesu kao uštogljenom ili dosadnom - otvaranjem najzabavnije plesne škole u gradu, @lijevaidesna Kada bih rekao da je cijeli Zagreb jedan veliki plesni podij, ne bih lagao. Plešem uvijek i svugdje, ovom prilikom po centru najljepšeg grada na svijetu. Mog Zagreba grada. Markov trg, Cvjetni, Glavni i Tomićeva neke su od lokacija gdje smo mi otplesali svoj zagrebačko-bečki valcer. Naravno, na Zagreb, Zagreb. @vidjuracic hvala za snimanje i montažu! Ljubim ♥️❤️💛 . . . #zagreb #croatia #viennesewaltz #waltz #ples #dancers #dance #plesnaskola #lijevaidesna #croatiafulloflife #croatiafullofmagic #dancevideos #dancevideo #production #editing #dancecouple #autumn #travelwriter

A post shared by Marko Mrkić (@marko.mrkic) on

Pitali smo ga što misli o odnosu Hrvata i plesa. Odgovor je pomalo očekivan.

Hrvati i ples nisu najbolji prijatelji, više kao oni susjedi koji se pozdravljaju na stubištu reda radi. Neki idu jer moraju, žene se ili im se netko ženi. Drugi pak dobiju ultimatum žene koja ih tjera i pod presingom dolaze i uče svoje prve korake disco foxa, salse, valcera, tanga, cha cha i ostalih. Treći dolaze jer ih mama tjera. Začuđujuće je malen broj muškaraca koji su shvatili da je u plesu veliki broj zgodnih žena i kreću radi flerta – kaže Marko.

Dodaje da je otvorio školu upravo sad zbog zaruka bliskih ljudi u njegovoj okolini. Krenulo je vrijeme svadbi njegovih prijatelja i velik broj njih bio je u potrazi za osobom koja će ih učiti prvim plesnim koracima. Kaže Marko kako cijeli dio te generacije Zagreba usmenom predajom gravitira prema njegovoj plesnoj školi. Zbog toga je shvatio da je pravo vrijeme da napravi taj veliki korak i – otvori "Lijevu&Desnu. "

Marko i partnerica Emilija Damić za vrijeme plesne radionice
Foto: Privatni album/MailOnline

– Odaziv je fenomenalan. Kako pišem blog i aktivan sam na Instagramu, imam već određenu prisutnost na internetu i ona mi je svakako pomogla da napunim četiri grupe prije samog početka škole. Žena je uglavnom više, ali jedna od ideja mi je kreativnim kampanjama približiti ples muškarcima. Ples kao zabavan, izrazito muževan, ples kao "plus sto bodova" kod žena i vještina koja je sve samo ne za nesigurne, feminizirane muškarce. Zapravo im želim pokušati objasniti da je za ples potrebno dvoje. On koji je siguran u sebe s glavom gore i daje prave signale odnosno vodi i ona koja je s druge strane ženstvena, senzibilna i prati.

Marko čvrsto stoji iza izjave da je "Lijeva&Desna" najzabavnija plesna škola u Zagrebu. A osim što je najzabavnija sadržajem, ima i genijalno ime. Za njega je zaslužna Antea Franjić, Markova djevojka:

To je kreativno rješenje moje cure, kao i slogan škole "Jer dvije lijeve ne postoje". Prvo smo testirali "Burek s Plesom", "PLESni me", kao i "Cha Cha se vraća". Ipak, "Lijeva&Desna" ime je koje najbolje prenosi ono što radim. Floskula "imam dvije lijeve" nešto je što čujem prečesto. Zapravo želim stati na kraj tome, svatko može naučiti plesati jer dvije lijeve ne postoje. Postoji samo "Lijeva&Desna".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

[Pismo tebi FRAJERU koji se premišljaš oko čage] 🕺🏻 Da, na turnirima sam stavljo max faktor puder u stiku i zalizivo se fenom, pastom i lakom za kosu. Izgledao sam izopačeno i maškarasto, ti nećeš - nisi toliko glup da odeš profesionalno. Dok misliš da su svi ultra fatalno feminizirani, objasnit ću ti kak te ruke ili učinit muževno hektorskima ili da ju s tim istim rukama primiš kak spada. To da ćeš je gazit, vjerojatno koji put i hoćeš. Nek te ne brine, cure ili vole grubu igru ili ćeš vrlo brzo naučit lebdit po podiju. One famozne dvije lijeve? Dok je njoj ugodno s tobom, dok joj daješ precizne signale, dok si u ritmu i smiješ se - imaj i tri noge ko vepar-nepar što se mene tiče. Zajebavat će te da si peško? Oduvijek sam htio i vjerujem da hoću raditi sa LGBT parovima, bilo bi najzabavnije ikad ali nekakve izmišljene konvencije kažu da je za ples potrebno ovih dvoje - ON iliti samopouzdan muškarac dlakavih nogu koji zna što želi, kontrolira njen smjer, tajming te inicira pokret i ONA poput nježnog cvjetića, toliko senzitivana i ugodan da ju je milina za vodit. Znači, nikak nemre bit peškasto zavrtit malu. Sandra Perković ako čitaš, bravo za sezonu, javi se za čagu i izbriši mi sve predrasude o mrvu manje senzibilnim ženama jer bi me zdrobile na ruku i pretukle u birtiji. Uglavnom.. svadbe, pirovi i vjenčanja - radim sve od navedenog. Tečajevi plesa i života, taj sam. Kežual čaga, može. Koliko je zabavno, uvjerljivo najzabavnije od Sesveta do Gajnica iliti od Gorice do Markuševca. Pitaj njih, ne mene. Znači zajebi stigmu. [Pismo tebi ŽENO koja se nećkaš oko čage] 💃 Dođi, zabavno je. Ljubim ❤️ . . . #grandopening #gatsby #latin #ballroom #danceschool #plesnaskola #hrvatska #zagreb #ples #dance #dancing #couple #danceclub #event #samba #chacha #waltz #music

A post shared by Marko Mrkić (@marko.mrkic) on

Plesne grupe su jako male, do šest parova, a glazba je izvrsna – od klasika do modernih stvari. Marko kaže da će stvari koje učenici nauče u školi stvarno koristiti te tvrdi da se ne uče nepotrebne stvari:

Tečajeve držim ja, a ne neki asistent pomoćnog učitelja. Uskače i moja plesna partnerica Emilija koja daje onu drugu, nježniju, žensku stranu. 

Komentara 1

BE
berija
11:32 27.11.2018.

Je li plaćen porez za ovaj oglas?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije