Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dolina kardinala

Nova planinarsko - hodočasnička staza s pet postaja

Krašić
Foto: Robert Anić/Pixsell
1/2
26.10.2020.
u 11:59

Prošećite se stazom kojom je koračao blaženi Alojzije Stepinac ili obiđite njegovu rodnu kuću

Krletka iz koje su nekad pjevali kanarinci još uvijek stoji u sobi u kojoj je preminuo. Često je blaženi Alojzije Stepinac znao svoj kućni pritvor uspoređivati sa zatočenim pticama. Krletka je tek jedan mali dio spomen–doma u kojem su smješteni njegovi osobni predmeti. Uredili su ga u župnom dvoru u kojemu je blaženi Stepinac pronašao utočište kad je pušten iz Lepoglave 1951. Živio je tamo idućih 2990 dana, sve do smrti 1960. godine.

Župni dvor nalazi se u blizini crkve Presvetog Trojstva, u kojoj je uređen i oltar posvećen blaženiku, ali i replika spilje Gospe Lurdske postavljene dok ispred crkve hodočasnike dočekuje njegov 2,6 metara visok kip. Stepinac je najpoznatiji stanovnik tog mjesta pa je turistička ponuda uglavnom povezana s njegovim imenom. U obližnjem Brezariću je i njegova rodna kuća, visoka prizemnica iz 19. stoljeća, u kojoj je smještena etnografsko-memorijalna zbirka i predmeti vezani uz članove Stepinčeve obitelji, a obići se može i stara kuća obitelji Mrzljak, uređena tako da dočarava kako se živjelo prije stotinu godina.

Otvorena je početkom listopada i planinarsko–hodočasnička staza s pet postaja. Put je to kojim je hodao i koračao i blaženik tijekom svojega zatočeništva, a počinje u Krašiću, kod kapele Svetog Ivana Krstitelja i kipa Svete Ane, odakle se hodočasti prema Hrženiku do Jezerina i preko Careve Drage do vidikovca na Loviću Prekriškom na području Ozlja. No iako je Stepinac većini prva asocijacija na ovo mjesto, u okolici su rođeni i kardinal Franjo Kuharić i vojni biskup msgr. Juraj Jezerinac, a varaždinski biskup msgr. Josip Mrzljak u Krašiću je proveo djetinjstvo i mladost, pa je stoga taj kraj prozvan “Dolinom kardinala”.

Grkokatolička crkvica Blagovijesti u Strmcu Pribičkom smještena je na malom umjetnom otočiću
Foto: Shutterstock

U rodnom mjestu kardinala Kuharića – Pribiću – nalazi se i crkva sv. Siksta Pape, nastala u ranom srednjem vijeku, pa je time i najstarija te najvrednija crkva krašićkog kraja i jedina crkva u Hrvatskoj koja nosi ime ovog sveca, pape koji je podrijetlom Hrvat. S obzirom na to da općinu Krašić zovu i “vratima Žumberka”, vide se na njezinim ulicama i ostaci grkokatoličke vjere. U Strmcu Pribičkom posjed je grkokatoličkih biskupa na kojem je izgrađen barokni dvorac s portalom iz 1751. godine, a u blizini je i grkokatolička crkvica Blagovijesti sagrađena usred parka na umjetnom otočiću, okružena jezercem.

Dva kilometra istočno od Pribića je i Kostel, gdje stoji stara plemićka kurija Kukuljevića s tornjićima, u kojoj su se nekada sastajali mladi Ilirci. Što se tiče smještaja, nudi taj kraj i kuće za odmor, sobe, pa i mobilnu kamp–kućicu u obližnjoj dolini Slapnice, a jesti se može u Žumberačkom raju ili u restoranima u Jastrebarskom, odakle se stiže do Krašića.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije