Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobro je znati

Nosite li nakit? Ovo su savjeti kako ga očistiti!

Thinkstock
11.05.2017.
u 14:12

Nije svejedno kako ćete čistiti nakit od različitih materijala

Znate li kako nakit, prilikom dodira s kožom, skuplja različite masnoće i mrtve stanice te kamenac iz vode? Postaje taman, bez sjaja…Što učiniti?

Naše bi bake rekle da ga je tada najbolje čistiti četkicom za zube ili malom slikarskom četkicom i kvalitetnim tekućim deterdžentom. Nakon toga dobro ga obrišite mekom i vlažnom krpom te poslije suhom, objašnjava modna savjetnica Alma Premerl Zoko, glavna urednica modnog savjetovališta www.modniALMAnah.com.

Uz bakine, Alma donosi još neke savjete koji će vam pomoći sačuvati nakit i uvijek ga lijepo i pravilno održavati. 

Evo nekih pravila…

Biseri – Ako imate požutjele bisere, uronite ih na dvije minute u mlaki vinski ocat te poslije u mlaku čistu vodu. Neka se suše na čistom ručniku. 

Platina – Ovaj omiljeni metal čisti se vodom pomiješanom s deterdžentom ili posebnim sredstvom za čišćenje zlata.

Bakar – S vremenom gubi sjaj, a čisti se deterdžentom za pranje posuđa. Ako postoje mrlje, najbolje ih je ukloniti vaticom namočenom u ocat i sol. Poseban sjaj ćete mu dati ako ga istrljate limunovom korom.

Koralji – Operite ih maslinovim uljem, a sjaj im vratite tako da ih nekoliko sati ostavite u zamrzivaču.

Srebro – Ako je vaš nakit potamnio, očistite ga limunom ili ga namočite u vodu kojoj ste dodali sodu bikarbonu, istrljajte i osušite vatom ili mekom suhom krpom. Srebro s ukrasnim kamenjem očistite pepelom, a filigranski srebrni nakit čisti se mješavinom alkohola i talka tako da to utrljate četkicom u sva udubljenja, a zatim iščetkate i izglačate krpom.

Zlato – Očistite ga vodom u kojoj je sredstvo za pranje odjeće te osušite mekom suhom krpom; zlatni prsten bez kamena uronite nakratko u alkohol i lagano iščetkajte. 

Drago kamenje – Dijamante, safire ili rubine iščetkajte novom četkicom za zube namočenom u toplu vodu s deterdžentom.

Slonovača – Istrljajte je četkicom na kojoj je pasta za zube, isperite i osušite; isto možete napraviti i sa sodom bikarbonom umjesto paste za zube.

Komentara 1

JD
jdoranic
12:36 07.07.2017.

Nakit se nosi zlataru na čišćenje. Po mogućnosti onom koji ima ultrazvuk.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije