Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Društvo za psihološku pomoć:

Normalno je da se ljudi osjećaju uznemireno, a one sklonije depresiji, pozivamo da nam se jave

19.03.2020.
u 15:00

DPP u suradnji s Večernjim listom svakodnevno dijeli savjete kako pomoći sebi, ali i drugima u teškoj situaciji koja nas je sve zahvatila.

Martina Čarija, prof. psih. iz Društva za psihološku pomoć u svojem gostovanju u Večernjem listu otkrila je kako pomoći sebi, ali i drugima tijekom samoizolacije.

Ono što naglašava je održavanje kontakta. Dakle, poruke, pozivi i druženje putem videopoziva. "Neka svatko u svojoj kući pročita istu knjigu, a onda uz kavu putem videopoziva izmjenite dojmove." Isto vrijedi za filmove koje možete čak i zajedno gledati na isti način. Važno je poslati poruku ljudima kako bi znali da nisu sami, da nisu jedini u ovome i podijeliti vlastite osjećaje. 

Ono što se prije nije preporučalo, a tu se misli na komuniciranje putem mobitela i društvenih mreža, sada je obrnuto i treba to razvijati. 

Ovdje možete poslušati njezine savjete:

DPP svakog dana pruža korisnicima online savjetovanje, svima onima koji su iznimno uznemireni, ali i onima koji su skloniji depresiji i lošem raspoloženju, pa se sada to posebno javlja. "To su normalne reakcije, ali pozivamo takve ljude da nam se jave", kaže Martina i nastavlja sa savjetima: "Bilo bi dobro, iako je to teško, da smanjite praćenje vijesti ako vas uznemiruju. Pratite ih dva puta dnevno da budete informirani, a ostatak vremena radite nešto što vas ispunjava, umiruje, hrani dušu."

"Nikada nismo bili u takvoj situaciji u kojoj možemo zaštititi sebe i druge ostajanjem kod kuće i praktički ne radeći ništa, ali treba tog osjećaja biti svjestan. Za sve one koji su kod kuće i imaju slobodno vrijeme savjetujemo da daju danu strukturu."

Isplanirajte dan od početka do kraja, rasporedite stvari koje volite. Ujutro sat vremena odvojite za pijenje kave, zatim čitajte knjigu, gledajte film, neki online tečaj... Popodne također neka bude isplanirano.

Društvo za psihološku pomoć možete nazvati na broj 095 580 0322, a prva osoba koja vam se javi zakazat će vam termin za savjetovanje. Preporuča se to putem videopoziva (Whatsapp, Skype, Viber ili Facebook), a ako baš nemate niti jednu od tih opcija onda preporučaju telefonsko savjetovanje. U slučaju da znate nekoga tko se osjeća iznimno loše, tko ne jede, ne spava zbog cijele situacije preporuka je nazvati Centar za krizna stanja i prevenciju suicida, na broj 01/2376-470.

Komentara 2

KO
Kokoiduhovi
16:54 27.03.2020.

Da, možete se družiti, ako i oni nemaju koronu, ako nisu u zadnjih par dana bili u kontaktu s nekim zaraženim...ako...ako pa se ti druži ali samo pri razmaku od 1,5 -2 metra između osoba

ZE
Zekonja
17:37 19.03.2020.

A mozete se normalno druziti s ljudima kao i dosada, pogotovo ako jos niste dobili tu modernu gripu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije