Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Nježne i odvažne - moćne žene u povijesti

Frida Kahlo
17.09.2018.
u 12:00

Žene koje su ostavile neizbrisive tragove u povijesti, učinile su to jer su se odvažile biti drugačije.

Prisjetite se svih moćnih i utjecajnih žena u znanosti, umjetnosti, politici i drugim područjima. Možete li odrediti što im je svima bilo zajedničko? Poslušnost, primjerenost, uklapanje u sve norme svog vremena? To sigurno ne.

Žene koje su ostavile neizbrisive tragove u povijesti, učinile su to jer su se odvažile biti drugačije. Ostale su zapamćene jer su se u svojim sferama djelovanja usudile odstupiti od uvriježenih pravila i normi svojih muških kolega, i jer su se usudile pokazati svoj jedinstveni karakter.

Jedna od takvih definitivno je bila i meksička slikarica Frida Kahlo. Svojom nevjerojatnom životnom i umjetničkom pričom, Frida je postala jedna od najinspirativnijih žena i umjetnica današnjice.

Frida Kahlo - majstorica kista i boja

Izvor: Instagram

“Što će mi noge kad imam krila da letim.”

Tragedija koja je rodila umjetnost

Sa svojih 18 godina, Frida je doživjela strašnu prometnu nesreću koja joj je nepovratno ozlijedila čitavo tijelo i od čijih je posljedica patila čitav život, s više od 30 teških operacija.

Mlada Frida, koja je u to doba htjela postati liječnica, za vrijeme oporavka od ozljede počela se baviti slikarstvom, i nije se zaustavila do kraja života. Trećina njezinih slika (njih 55) su autoportreti.

izvor: Instagram

Buran emotivni život

Fridin život obilježila je burna emotivna veza i brak s 20 godina starijim, tada cijenjenim meksičkim slikarom murala Diegom Riverom. S obzirom na njihove fizičke različitosti, krupni Diego i sitna Frida kao poznati slikarski par dobili su nadimak “Slon i Golubica”

Poznato je da je bilo dosta nevjere s obje strane, a jednom su se i razveli pa ponovno vjenčali. Frida je čak izjavila da su prometna nesreća i Diego “dvije najgore stvari koje su joj se dogodile u životu”

Iako je Frida upoznala Diega tako što je tražila njegovo mentorstvo za svoj rad, a on je bio značajno stariji i tada već afirmirani slikar, Frida je s godinama svojom umjetnošću i slavom znatno nadmašila svog partnera.

Jedinstvena osobnost

Iako je kao posljedice nesreće podnosila tešku fizičku bol čitav život i provodila mnogo vremena na liječenjima, Frida je ostala zapamćena kao puna života, vesela, strastvena i temperamentna, a obožavala je ples, druženja i flert.

Izvor: Instagram

Bila je prepoznatljiva po svom osebujnom stilu oblačenja - tradicionalnoj meksičkoj odjeći u jarkim bojama, iako se dosta kretala u krugovima u kojima se nosila modernija i jednostavnija odjeća. Njezin zaštitni znak su izražene, tamne i spojene obrve koje je dodatno naglašavala na svojim autoportretima i time prkosila uvriježenim standardima ženske ljepote.

Bogatstvo boja

Kao slikarica, a također u svom odijevanju i uređenju prostora, Frida se voljela izražavati jarkim i raznolikim bojama. Svaka boja za nju je imala posebno značenje, a čak je i sama razradila vlastitu teoriju boja i njihove simbolike.

Najveći dio života Frida je provela u kući u kojoj se rodila, a na koncu i umrla - u takozvanoj “Plavoj kući” (La Casa Azul, Mexico City), koja je nakon njene smrti pretvorena u muzej. Kao što i ime kuće govori, karakteristična je po prekrasnoj azurno-plavoj boji zidova u kombinaciji sa šarenim detaljima.

Ako Vas dom Fride Kahlo inspirira za uređenje Vašeg doma, potražite upečatljive plave nijanse među Jupol Gold nijansama.

Ako želite svoj interijer usmjeriti prema umjetničkom stilu à la Frida, poigrajte se kontrastnim šarenim nijansama u prostoru.

O još jednoj snažnoj, odvažnoj i istovremeno nježnoj ženi (ovog puta iz naših krajeva) čitajte u sljedećem nastavku.

www.jub.hr

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije