Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrvatski velikani

Nikola Zrinski - jedan od najslavnijih državnika i vojskovođa

'subiczrinski_nnn_unu_180713'
''
23.07.2013.
u 20:00

Još u mladosti istaknuo se podvizima u borbi protiv Turaka Osmanlija. Zbog njegova junaštva u obrani Beča i Pešte kralj Ferdinand I. 1542. imenovao ga je hrvatskim banom, a za vojne zasluge dobio je Međimurje s utvrđenim gradom Čakovcem

Nikola IV. Šubić Zrinski (Zrin, 1508. – Siget, Mađarska, 1566.), hrvatski grof i ban, jedan od najslavnijih hrvatskih državnika i vojskovođa te ujedno najutjecajnijih ljudi u Ugarskom Carstvu. Zaslužan je za obranu Europe od prodora Turaka.

Još u mladosti istaknuo se podvizima u borbi protiv Turaka Osmanlija. Zbog njegova junaštva u obrani Beča i Pešte kralj Ferdinand I. 1542. imenovao ga je hrvatskim banom, a za vojne zasluge dobio je Međimurje s utvrđenim gradom Čakovcem. U vrijeme prodora Sulejmana I. s više od sto tisuća vojnika prema Europi odrekao se banske časti i preuzeo dužnost kapetana Sigeta i zapovjednika cijele ugarske transdanubiske granice, koja se prostirala od Drave do Dunava. Mjesec dana junački je odolijevao silnoj turskoj vojsci i nanio joj goleme gubitke. Kad su Turci očekivali konačnu predaju, junački je poginuo u pokušaju proboja. Iscrpljena turska vojska, koja je izgubila više od 30 tisuća vojnika, a čiji je zapovjednik Sulejman umro tijekom opsade, odustali su od invazije na Beč i Europu. Neviđena hrabrost u obrani Sigeta učinila je Nikolu Zrinskog jednim od najvećih junaka tadašnje Europe. Znameniti francuski kardinal Richelieu, ministar na dvoru kralja Luja XIII., napisao je da je jedino čudo moglo spasiti Habsburšku Monarhiju, a ono se dogodilo u Sigetu. Osim Hrvata, nacionalnim junakom smatraju ga i Mađari.

Među mnogobrojnim djelima i mjestima koja su posvećena Zrinskom posebno se ističu opera Ivana pl. Zajca Nikola Šubić Zrinski i trg Zrinjevac u Zagrebu. Zanimljivo je da je ta opera iznimno popularna čak i u dalekom Japanu. Ondje ga poštuju zbog časne „samurajske" smrti, a naučili su je 1919. od hrvatskih mornara koji su se nasukali jugozapadno od Honshua vraćajući se iz Sibira. U povodu 500. obljetnice rođenja ovog, kako su ga u Europi nazvali, „hrvatskog Leonide" u Čakovcu je 2008. podignut spomenik nenadmašnom hrvatskom junaku. Od 1866. jedan od najljepših zagrebačkih trgova-parkova nosi njegovo ime. No, iako je još tada planirano da mu se ondje podigne i spomenik, Zagreb je još uvijek bez spomenika ovom velikanu.

>> Kraljica Jelena - Mati i zaštitnica siročadi i udovica 

>> Kralj Tomislav - Snažan mladić 
i dobar ratnik

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije