Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skrivene prljavštine

Mislite da je WC školjka najprljavija? Prave opasnosti se kriju u drugim predmetima vašeg doma

Shutterstock
26.08.2019.
u 06:58

Koliko god čistili naše stan, neke površine zadaju nam muke i obiluju opasnim bakterijama koje mogu ugroziti naše zdravlje ako se ne očiste temeljito.

Iako bismo odmah pomislili da je kupaonica jedno od najprljavijih mjesta u kući, neke druge površine mnogo su opasnije. 

Spužve -  Neka istraživanja pokazala su da je na spužvi mnogo više kolonija bakterija nego, primjerice, na dasci zahodske školjke. I spužve je potrebno često čistiti iako ih kratko koristimo. Za to kratko vrijeme na površini spužve "nasele" se mnoge bakterije te ih je potrebno svakodnevno čistiti. Ubacite ih u perilicu posuđa svaki dan i na dvije minute stavite spužvu u mikrovalnu pećnicu da se izvuče vlaga iz sredine spužve i eliminiraju bakterije. 

Sudoper - Sudoper je također na ovoj listi najprljavijih površina jer se u njemu često nađu otpaci hrane prilikom pripremanja jela, ali i pesticidi i bakterije s krumpira, mrkve, raznog povrća i voća. U sudoperu peremo i prljavo posuđe pa stoga ne čudi da su u čak 45 posto testiranih sudopera pronađene koliformne bakterije koje normalno obitavaju u debelom crijevu čovjeka i toplokrvnih životinja. 

Držač četkica za zube - Nakon pranja zuba potrebno je i dobro oprati četkicu za zube. No, koliko god se trudili, uvijek će s nje malo iskapati na držač na kojem odlažete četkice. Ako imate onaj obiteljski, s dvije ili više četkica, opasnost od bakterija raste.

Posudice za hranu vaših ljubimaca - Pravo su leglo bakterija i to može naštetiti zdravlju vašeg psa ili mačke. Posudice perite svaki dan u perilici posuđa ili ako ih perete u sudoperu sa spužvom, najmanje jednom tjedno ih namočite u otopinu s izbjeljivačem (jedna žlica na litru vode) i držite potopljene nekih desetak minuta.

Aparat za kavu - Gotovo polovina testiranih aparata za kavu sadrži bakterije i plijesan. Najčešće je razlog u tome što se ostatak aparata ne čisti tako često i temeljito kao same posudice (za filter kavu primjerice). Potrebno je barem jedno tjedno rastaviti aparat koliko se može i sve perive dijelove oprati s jabučnim octom i prebrisati papirnatim ručnikom da se, ako je negdje i ostala koja bakterija ili spora plijesni, ne razmazuje dalje.

Daske za rezanje - Sirovo povrće, meso, riba, kruh, luk... Sve to "dobra je podloga" za naseljavanje bakterija na tim površinama. Istraživači su otkrili da je 18 posto ispitanih daski za rezanje na površini imalo koliformne bakterije koje uključuju i E. coli, ali i salmonelu. 

Ova tri beauty proizvoda morate imati u svojoj kozmetičkoj torbici:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije