Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
njam

Nije vam palo na pamet? Ovo je 5 razloga zašto biste trebali jesti celer

Celer
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
19.10.2015.
u 08:31

Čak je i Hipokrat propisivao sok stabljike celera pacijentima oboljelima od živčane napetosti

1. Stabljika celera u većini slučajeva sastavljena je od 83 posto vode i zdrave količine vlakana. Energetska vrijednost 100 grama celera je mala – iznosi 14 kcal/59 kJ. Od toga je 0,69 posto proteina, 2,97 posto ugljikohidrata i 0,17 posto masti.

2. Stabljika celera često se konzumira sirova kao grickalica jer, kako kažu neki, žvakanjem se troši više kalorija nego što ga ima sama stabljika. Veliki postotak vode čini celer idealnom ljetnom namirnicom kojom možete tijelu osigurati dovoljno tekućine, a kako je "siromašan" kalorijama, prikladan je za sve koji žele istopiti suvišne kilograme.

3. Celer sadrži znatne količine magnezija, kalija i kalcija. Pozitivan učinak tih minerala služi za smirivanje živčanog sustava. Čak je i Hipokrat propisivao sok stabljike celera pacijentima oboljelima od živčane napetosti.

4. Nizozemski istraživači Sveučilišta u Groningenu tvrde kako jedna od sastavnica namirnica kao što su peršin i celer može pobijediti rak krvi – leukemiju! Ispitivanja su pokazala kako je flavonoid u pitanju, apigenin, zaustavio rast dviju vrsta stanica koje se javljaju kod leukemije.

5. Izvrstan je diuretik. Kalij i natrij koji sadrži pomažu u regulaciji tjelesne tekućine, a osim toga stimulira proizvodnju urina. Pravilno usmjerava bubrežne funkcije, a, uklanjajući toksine, sprečava nastanak kamenca.

>>Što će se dogoditi vašem tijelu ako ne unosite dovoljno bjelančevina?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije