Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Saznajte kako

Nije svejedno kako čuvate kavu: Ako usvojite ovaj način, pit ćete bolju kavu nego ikada

Instagram
21.08.2020.
u 07:00

Tri su glavne stvari koje želite izbjeći kod spremanja kave kako bi zadržala okus i kvalitetu.

Bez obzira kako pripremate jutarnju šalicu kave, rijetki bez nje započinju dan. Za svaku je važna kvalitetna kava, a postoje načini čuvanja kave kako bi ona sačuvala sve svoje nutritivne vrijednosti. Portal Mind&Body: Green razgovarao je s Margaret Nyamumbo, uzgajivačicom kave i osnivačicom te izvršnom direktoricom tvrtke Kahawa 1893. 

Postoje tri stvari koje svakako želite izbjeći kada je riječ o čuvanju zrna kave.

- Zrak, vlaga i svjetlost neprijatelji su svježine kave, pa kavu treba skloniti od svega navedenog - objašnjava Nyamumbo. Kavu je najbolje spremiti u nepropusnu, neprozirnu posudu - odatle je možete staviti na pult ili u ormar, ali nikada u zamrzivač.

- Kondenzacija u zamrzivaču stvara vlagu zbog koje kava postaje ustajala, a ako kava nije pakirana u vakuumu, ona može pokupiti mirise druge hrane - kaže Nyamumbo.

Tražite maksimalnu svježinu svoje kave? Najbolje je koristiti cijela zrna kave koje ćete samljeti odmah prije kuhanja.

- Mljevena kava brzo gubi okus, kada dođe do vas, već je zapravo stara. Cijelo zrno duže zadržava okus i dulje vrijeme možete uživati ​​u svježoj kavi - tvrdi ona. No postoji još nekoliko dobrih razloga za korištenje cijelog zrna. Prvo, vjerojatnije je da će se raditi o visokokvalitetnom proizvodu. Drugo, mljevenje kave kod kuće znači možete razviti vlastitu metodu kuhanja, što rezultirati boljom i svježijom šalicom kave. 

Pitanje roka trajanja kave malo je komplicirano jer ovisi o tome želite li njen vrhunski okus ili samo kada je još uvijek "sigurno" piti. Kada je riječ o cjelovitom zrnu.

- Kako bi dobili najbolju kavu, prvi mjesec nakon mljevenja je najoptimalnije vrijeme za korištenje - kaže Nyamumbo. Drugi faktor u igri je podrijetlo kave jer što duže čekate nakon datuma mljevenja, veća je promjena u okusu. Rok trajanja kave u zrnu uzima se godina dana. Sve duže od toga i kava će izgubiti svoje karakteristike.

Korisnik TikToka otkrio kako napraviti popularan Big Mac umak:

Komentara 7

IA
iamia
08:30 21.08.2020.

rijec najoptimalnije ne postoji

DU
Deleted user
07:45 21.08.2020.

I u prvi plan stavite dekolte a kava koja je kao tema ovoga članka ostane na tome da se jedva vidi pola šalice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije